Liceenii români cuceresc podiumul mondial. Au obținut rezultate impresionante la un campionat de robotică în SUA

Publicat: 24 apr. 2025, 11:02, de Corina Oprea, în Educație , ? cititori
Liceenii români cuceresc podiumul mondial. Au obținut rezultate impresionante la un campionat de robotică în SUA

Tinerii pasionați de tehnologie din România au reușit o performanță excepțională la FIRST Championship 2025, cea mai prestigioasă competiție internațională de robotică pentru elevii de liceu, desfășurată între 16 și 19 aprilie la Houston, Statele Unite. Deși evenimentul a coincis cu sărbătorile pascale, spiritul de competiție și pasiunea pentru inovație i-au adus pe liceenii români direct pe podiumul mondial.

Premii din toate direcțiile la campionatul de Robotică

Delegația României a fost compusă din mai multe echipe din diverse colțuri ale țării, toate reușind să urce în topul clasamentelor. Potrivit Ministerului Educației, nu mai puțin de patru echipe românești au câștigat locul 1 în categoriile din care au făcut parte. În plus, fiecare echipă din România s-a clasat în top 10 în divizia sa – o realizare remarcabilă, având în vedere că în competiție au fost înscrise 256 de echipe din peste 30 de țări.

Organizația Nație prin Educație, inițiatoarea programului care susține participarea echipelor românești la competiții internaționale, a fost recunoscută pentru contribuția sa esențială în dezvoltarea acestei generații de tineri ingineri.

Echipa AICitizens de la Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza” din Focșani a scris istorie, reușind să câștige campionatul mondial în divizia Franklin. Aceștia nu doar că au ieșit campioni în finala diviziei, dar au obținut și locul 1 la prestigiosul Premiu DESIGN Award, care răsplătește excelența în conceperea și realizarea robotului din punct de vedere tehnic și estetic.

Ro2D2 din Ploiești – vicecampioni mondiali cu stil

O altă performanță de top a fost semnată de echipa Ro2D2 de la Colegiul Național „Mihai Viteazul” din Ploiești. Aceștia s-au întors acasă cu titlul de vicecampioni mondiali, fiind desemnați Căpitan de alianță al echipei finaliste din divizia Ochoa. Mai mult, au câștigat și Premiul CONTROL Award, care recompensează precizia, ingeniozitatea și eficiența sistemelor de programare ale robotului.

Echipa Watt’s Up de la Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung a fost una dintre finalistele diviziei Jemison, în timp ce echipa RoSophia, formată din elevi ai Centrului Județean de Excelență din Galați, a impresionat în divizia Edison, unde nu doar că au fost finaliști, dar au și obținut locul 2 pentru Premiul Think Award – un premiu care evidențiază raționamentul logic și documentarea tehnică exemplară.

Nici echipa Heart of RoBots din Buzău nu a trecut neobservată. Aceasta a obținut locul 6 în divizia sa și a fost desemnată Căpitan de Alianță, o poziție de lider strategic care evidențiază viziunea și organizarea echipei în cadrul alianței de competiție.

Succesul românilor la Campionatul FIRST din 2025 demonstrează nu doar potențialul uriaș al liceenilor din România în domeniul STEM (Știință, Tehnologie, Inginerie și Matematică), ci și valoarea unor inițiative precum „Nație prin Educație”, care din 2016 promovează dezvoltarea de competențe tehnice în rândul tinerilor.