Liderii Lumii, decredibilizați în rândul populației. Sondajele arată cât de nepopulari au devenit
Summitul G7 din Italia i-a reunit pe unii dintre cei mai ,,nepopulari” lideri ai Lumii, dar niciunul nu are o rată de dezaprobare atât de mare ca premierul britanic Rishi Sunak, relatează The Telegraph, care ilustrează, printr-un montaj foto, cu cât a scăzut gradul de încredere al populației, în exponenții celor mai mari economii mondiale.
Liderii din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie şi Statele Unite, cele mai bogate ţări din lume, s-au reunit, joi, în staţiunea balneară de lux Borgo Egnazia, din Puglia, în sudu Italiei.
În afară de premierul Giorgia Meloni care se laudă cu „cel mai puternic guvern din G7 şi Europa” după ce a câştigat alegerile europarlamentare din Italia, restul liderilor formează unul dintre cele mai nepopulare summituri G7 din istorie din punct de vedere al ratei de dezaprobare, din partea populației.
Parada politicienilor la final de mandat sau aproape să fie înlocuiţi este condusă de premierul britanic Rishi Sunak care, potrivit sondajelor, va pierde alegerile din luna viitoare, și părăsi Downing Street.
Publicaţia britanică The Telegraph a realizat un montaj cu poza de grup de la summit şi cu cotele de dezaprobare trecute deasupra capetele celor 7 lideri.
Rishi Sunak are o rată de dezaprobare uriaşă de -54%, aproape la fel de mare ca cea a cancelarului german Olaf Scholz situată la -51%.
La alegerile europarlamentare din Germania, cele trei partide din coaliţia de centru-stânga a cancelarului Scholz au avut un rezultat slab, obţinând împreună sub o treime din voturi.
Social democraţii cancelarului au fost învins de CDU, de centru-dreapta, și de AfD, partid extremis, pro-Rusia, clasat pe locul doi, în ciuda faptului că a fost implicat într-o serie de scandaluri.
Scholz se confruntă cu presiuni de a prăbuși nepopularul său guvern de coaliție și pentru convocarea de alegeri anticipate, așa cum au făcut Macron și Sunak.
Emmanuel Macron, cu o rată de dezaprobare de -31%, a anunţat, după scrutinul la europarlamentare, câștigat de formațiunea condusă de Marie Le Pen, dizolvarea Adunării Naționale şi organizarea de alegeri anticipate, în urma înfrângerii dezastruoase în faţa extremei drepte.
Partidul Rassemblement Nationa al lui Marine Le Pen a obţinut dublu faţă de coaliţia centristă a lui Emmanuel Macron.