Ligia Deca riscă o plângere penală din cauza nerespectării unui Ordin al ministrului sănătăţii
Mii de părinţi din toată ţara au reclamat public faptul că elevii din ciclurile primare şi gimnaziale sunt obligaţi să care zilnic în ghiozadane manuale şi rechizite, a căror greutate depăşeşte 10% din cea a elevilor, fapt ce încalcă prevederile Ordinului nr. 1.456/2020 al Ministrului Sănătăţii.
Ieri, ministrul Educaţiei, Ligia Deca, care nu a făcut nimic pentru ca prevederile respectivului Ordinul să fie respectate, a promis la Timişoara că situaţia va fi reglementată prin investiţiile din PNRR, în urma cărora, circa 5.000 de unităţi de învăţământ vor fi dotate cu dulăpioare şi tehnologie care să permită utilizarea manualelor digitale.
„Există posibilitatea ca elevii, pe echipamentele digitale pe care le au deja în clasă, să urmărească lecţiile, fără să mai fie nevoie să care manualele pentru toate disciplinele din ziua respectivă. Peste 5.000 de şcoli vor avea dotări ca urmare a investiţiilor din PNRR, pot exista dulăpioare unde să îşi poată lăsa manualele sau caietele de lucru, în aşa fel încât să nu trebuiască să le ducă acasă în fiecare zi”, a declarat Ligia Deca.
Surprinzător însă, ministrul nu a explicat ce se va întâmpla cu elevii obligaţi să care zilnic ghiozdane foarte grele până la finalizarea investiţiilor din PNRR. Mai mult, demnitarul nu a detaliat situaţia din multe zone rurale, acolo unde nu există conexiune la internet şi elevii vor fi obligaţi să care zilnic ghiozdane a căror greutate depăşeşte uneori chiar şapte kilograme.
Din acest motiv, există riscul ca ministrul Educaţiei, conducătorii inspectoratelor şcolare şi ale unităţilor de învăţământ să se aleagă cu plângeri penale pentru abuz în serviciu, deoarece încalcă prevederile Ordinului nr. 1.456/2020 al Ministrului Sănătăţii (n.r. – pentru aprobarea Normelor de igienă din unităţile pentru ocrotirea, educarea, instruirea, odihna şi recreerea copiilor şi tinerilor).
Respectivul Ordin, care trebuie aplicat în mod obligatoriu, prevede că volumul şi greutatea manualelor, ale rechizitelor şi ale altor materiale necesare în procesul de învăţământ, transportate zilnic de elevi la şcoală şi de la şcoală, trebuie să fie adaptate capacităţii de efort fizic corespunzătoare vârstei copiilor şi tinerilor.
Concret, respectivul Ordin, în vigoare din 28 august 2020, prevede că „greutatea conţinutului ghiozdanului la toate ciclurile de învăţământ nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului”.