Limba rusă, pregătită să fie reintrodusă, din toamnă, în liceele militare

Publicat: 09 feb. 2025, 19:21, de Evelin Ceciu, în Educație , ? cititori
Limba rusă, pregătită să fie reintrodusă, din toamnă, în liceele militare
Laborator pentru limbi străine la Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza / Foto: cantemircml.ro

Elevii liceelor militare vor putea alege să studieze limba rusă, potrivit noilor planuri-cadru puse în dezbatere publică. La profilul militar, specializarea matematică-informatică, s-a propus pentru limba modernă 3 limba rusă, cu câte o oră pe săptămână opțională. Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate de Ministerul Educației împreună cu Ministerul Apărării Naționale,

Secretarul de stat în Ministerul Educației și Cercetării, Bogdan Cristescu, a explicat într-o sesiune online modificările aduse planurilor cadru.

„Planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a subliniat Cristescu.

  • Aceste planuri-cadru vor fi aplicate, în forma care va rezulta după dezbatere, din anul școlar 2026-2027. Elevii acum în clasa a VII-a vor fi primii care vor avea orarul făcut pe baza acestor noi planuri-cadru. Aceștia vor fi cei care vor susține primul bacalaureat modificat pe baza actualei legi a educației.

Limba rusă este propusă explicit ca limbă modernă 3 pentru elevii care vor învăța la un liceu militar, notează g4media.ro.

Propunerile pentru profilul militar au venit din partea Ministerului Apărării Naționale, potrivit lui Cristescu.

„Referitor la profilul militar, planurile-cadru pentru profilul militar au fost dezvoltate împreună cu colegii care predau în colegiile militare, în colaborare cu Ministerul Apărării Naționale, în funcție de nevoile specifice clar identificate de aceștia”, a spus Bogdan Cristescu.

  • În prezent, niciun alt profil de liceu nu are o limbă modernă 3 în planurile-cadru, cu atât mai mult limba rusă cu mențiune clară, însă în cadrul opționalelor ar putea exista și această limbă străină, dar în funcție de cerere.
  • Limba modernă 3 este reprezentată în prezent în cadrul opționalelor, iar printre limbile învățate sunt: germană, spaniolă, japoneză, potrivit profesorilor consultați de Edupedu.ro.

Planuri-cadru liceu 2025, profil militar, puse în consultare publică de Ministerul Educației și Cercetării

Cele cinci colegii militare din țară, cu numărul de locuri la admitere, conform edupedu.ro:

  • Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul” Alba Iulia – 168 de locuri;
  • Colegiul Național Militar „Dimitrie Cantemir” Breaza – 168 de locuri;
  • Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” Câmpulung Moldovenesc – 168 de locuri;
  • Colegiul Național Militar „Tudor Vladimirescu” Craiova – 168 de locuri;
  • Colegiul Național Militar „Alexandru Ioan Cuza” Constanța – 144 de locuri.

Limba rusă era studiată obligatoriu în liceele militare, până în 1989. Obligativitatea deriva din apartenența Armatei României la defunctul Tratat de la Varșovia, coordonat de fosta Uniune Sovietică. Practic, Tratatul de la Varșovia era răspunsul Uniunii Sovietice la NATO. Reintroducerea limbii ruse în liceele militare în contextul agresiunii rusești prezente poate fi considerată ca parte a strategiei de securitate a României.