Limitarea tranzacţiilor cu bani cash, începutul amputãrii drepturilor fundamentale ale românilor
Acum vreo șapte ani, o fostă ministresă „tehnocrată” cu nume de fruct afirma cu zâmbetul pe buze că “în România drepturile fundamentale reprezintă un lux teoretic”. La vreo trei ani după isprava lingvistică respectivă, o candidată la Parlamentul European din USR-ul moșit la acea vreme de “tehnocratul” Julien Cioloș afirma că “un pas important al omenirii va fi acela al renunțării la proprietate”.
Mărturisesc că la momentul la care cele două doamne au făcut afirmațiile respective am zâmbit ironic, refuzând să cred că într-o Românie europeană asemenea enormități își vor găsi vreodată aplicabilitatea. Ei bine, astăzi, la ani distanță, văzând ce ne pregăteşte actualul Guvern, înclin să cred că asistăm la începutul amputării drepturilor fundamentale.
Am studiat atent măsurile fiscale care se doresc a fi implementate de actualul Guvern, sub justificarea luptei cu evaziunea fiscală şi cu deficitul bugetar.
Una dintre măsuri se referă la scăderea de 10 ori a plafonului admis în prezent pentru tranzacțiile cu bani cash între persoanele juridice, între persoane fizice şi între persoanele fizice și cele juridice. Deloc justificată din punct de vedere economic, dar mai ales juridic, măsura prezentată de Guvern ca “o necesitate pentru combaterea evaziunii fiscale” încalcă drepturile fundamentale ale omului sau Decizii ale Curții Constituționale.
Absolut halucinantă, măsura nu ține cont de rolul economic esențial al banilor cash în societatea umană.
Să nu se fi gândit nicio minte luminată de la Palatul Victoria cã banii cash asigură autonomia şi confidențialitatea identității persoanei?
Să nu fi luat nimeni în calcul că banii cash reprezintă o măsură de protecție de plată și de economie pentru persoanele în vârstă sau cu venituri mici din zone rurale care-şi urmăresc strict cheltuielile?
Să nu știe guvernanții care au “copt” limitarea tranzacțiilor cu bani cash că numerarul s-a dovedit în decursul istoriei mult mai sigur în ceea ce privește criminalitatea cibernetică?
Să fi uitat oare inclusiv premierul cã banii cash contribuie la alfabetizarea financiară a copiilor? Greu de crezut! Aşa cã povestea cu combaterea evaziunii fiscale nu ține! Mie îmi miroase e neomarxism în stare pură, rod al planului mondial de globalizare.
Dacă limitarea tranzacțiilor cash va intra în vigoare, ce se va face Guvernul cu badea Gheorghe de la ţară, care nu dispune de card bancar, dar vrea să-şi cumpere un frigider cu banii cash strânși la saltea din vânzarea cartofilor pe care i-a cultivat în grădină şi i-a vândut la poarta casei? Conform măsurilor ce se doresc a fi implementate, nu doar că Statul îl va pune pe badea Gheorghe în imposibilitatea de a dispune de roadele muncii lui așa cum dorește. Ba mai mult, Statul va putea merge la poartã la badea Gheorghe şi sã îi supraimpoziteze cu 70% banii strânși la saltea dacă acesta nu va face dovada cã a vândut cartofii cu bon fiscal şi nu a achitat impozite pentru producția obținutã şi comercializată.
Practic, măsurile care ni se pregătesc miros a control total al individului şi o confiscare mascată a averilor.
Am văzut mulţi analfabeţi în ale economiei care aplaudă măsurile ce se doresc a fi transpuse în practică. În general, aceştia sunt tineri care provin din familii obişnuite. Mulți dintre ei au reușit în viaţă datorită părinţilor care au fost căpşunari printre străini.
Mă miră faptul că acest segment nu realizează efectele nocive ale măsurilor privind limitarea plăților cash şi ale impozitării cu 70% a veniturilor ce nu pot fi justificate.
Sunt tare curios ce vor face când le va bate la ușă Statul pentru a întreba din ce bani au dobândit un bun. Nu vor mai putea să spună “din banii tatei, care a lucrat cãpșunar în Spania”. Asta deoarece vor trebui sã dovedească faptul cã părintele său a avut un contract de muncă înregistrat şi a obținut venituri impozitate şi justificabile. Dacă nu vor putea dovedi, sumele pe care vor fi obligați să le plătească către Stat vor fi exorbitante şi, probabil că în multe cazuri, vom asista la o naționalizare a proprietăților, pe motiv de nejustificare a banilor din care acestea au fost dobândite.
Am speranța că ultimul bastion al respectării drepturilor fundamentale ale românilor, mă refer la Curtea Constituțională, va avea curajul de a respinge aberațiile economice propuse de Guvern. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, viitorul va arăta sumbru…
Probabil mult mai sumbru decât în perioada comunistă, atunci când riscai ceva ani de pușcărie, pentru că aveai curajul de a spune un banc cu “Tovarãșu’”. Asta pentru că milioane de români obișnuiţi, care își vor pierde bruma de avere pentru care au muncit de multe ori la negru, nu vor mai avea nici măcar dreptul la puşcărie.