Lipovenii sărbătoresc „Maslenița”, sărbătoarea primăverii, a iubirii și a luminii
În acest sfârșit de săptămână, credincioșii Bisericii Ortodoxe de Rit Vechi din cartierul „Pisc” din Brăila, dar și cei din Dobrogea sau Bucovina, sărbătoresc „Maslenița” marcând astfel sfârșitul „Săptămânii brânzei” și lăsatul secului pentru Postul Paștelui.
„Masleniţa” este sărbătoarea prin care rușii lipoveni celebrează Soarele și venirea primăverii. Denumită și „Săptămâna Brânzei” sau „Săptămâna Albă”, această sărbătoare are loc în ultima săptămână de înaintea intrării în Postul Paştelui și adună laolaltă fetele şi femeile, îmbrăcate în costume tradiţionale, care ţin în mână câte o batistă („kasinka”) şi merg în alai pe străzi, într-un dans ritual, cântând cântece specifice acestui obicei, asemenea colindelor româneşti.
La familiile de ruşi lipoveni din România sărbătoarea este marcată prin vizite reciproce, continuate cu petreceri în familie, cu muzică și bucate tradiţionale.
După tradiție, în săptămâna dinaintea Postului Mare, creștinii ortodocși de stil vechi gătesc numai preparate pe bază de ouă, brânză, lapte și peşte.
În această perioadă nu lipsesc de pe mese bucatele tradiționale cu care sunt întâmpinați oaspeții „vareniki”, colţunaşi cu brânză proaspătă și „blinî”, clătitele cu brânză.
Fiecare zi a săptămânii are o denumire specifică. Prima zi reprezintă deschiderea sărbătorii. Ziua cea mai veselă este joia din „Săptămâna Albă”, serbată cu jocuri, distracţii și concursuri de tot felul.
Săptămâna veselă se încheie cu „Duminica Iertării”, atunci când, în ajunul Postului Mare, oamenii îşi cer reciproc iertare, pentru a accede la purificarea spirituală şi morală.
Sărbătoarea are loc și în localitățile din Dobrogea sau Bucovina unde există comunități de ordodcși de rit vechi, dar „Malesnița” are cele mai importante evenimente au loc în cartierul „Pisc” din Brăila, locuit în majoritate de ruși lipoveni care își păstrează cu sfințenie tradițiile și unde se află „Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi”, care este centrul spiritual al comunității creștinilor de rit vechi din întreaga lume.
„Mitropolia Ortodoxă Rusă de Rit Vechi” are în componența sa patru eparhii zonale din Dobrogea și Bucovina, dar și „Eparhia SUA”, cu reședința în statul Oregon, care cuprinde parohiile ortodoxe de rit vechi din Statele Unite, Canada și Australia, „Eparhia Occidentală”, cu sediul la Torino, în Italia, care cuprinde parohiile din Italia, Spania, Portugalia, Franța, Germania, Austria, Ungari și „Eparhia Țărilor Baltice”, cu reședința în orașul Jēkabpils, care cuprinde parohiile din Estonia, Letonia și Lituania.
La Brăila, „Maslenița” sărbătorită cu „karahod”. Invitat special, Ansamblul „Juravca” din Spania
La finalul „Săptâmânii Albe”, Comunitatea Rușilor Lipoveni din Brăila i-a invitat pe toți creștinii Bisericii de Rit Vechi și pe toți cei care vor să le fie alături la „Maslenița”.
Sărbătoarea a debutat la sediul Comunității Rușilor Lipoveni din cartierul „Pisc” din Brăila cu „karahod”, singura petrecere stradală cu cântece şi dansuri a comunității ortodoxe de rit vechi.
Sărbătoarea a continuat cu cina festivă, cu preparate culinare, muzică și dansuri tradiționale. La eveniment au participat Ansamblul „Tihii Dunai” din Brăila, Ansamblul „Sakalinskie biserî” din Lipoveni, Suceava), Ansamblul „Dunaiskie rozî”, din Brăila, invitat special fiind Ansamblul „Juravca” din Amorebieta, Spania.