Lista cu Consuli Generali ai României plimbată de la Ana la Caiafa
De luni de întregi, pe agenda Ministerului de Externe este un subiect fierbinte, pe care însă publicul larg, preocupat de pandemie, nu îl cunoaște.
O listă care cuprinde peste 40 de propuneri de Consul general, nu a fost aprobată nici la ora asta. De luni de zile premierul amână semnarea listei transmise de Ministerul de Externe și astfel în multe țări, inclusiv din Europa, România rămâne în continuare fără o reprezentare serioasă la nivelul Consulatelor Generale.
Nu se știe cât va mai dura această situație, dar problema începe să fie presantă, deoarece, dincolo de activitățile specifice, Consulii Generali au un rol foarte important inclusiv în organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare.
În mod firesc, statul român ar trebui să fie direct interesat să aibă permanent reprezentanți la nivelul tuturor Consulatelor Generale, dar în mod straniu la ora asta pare că nimănui nu îi pasă de situație.
Asta în timp ce calitatea activităților consulare are de suferit din toate punctele de vedere, pentru că sunt Consulate Generale ale României unde a mai rămas doar un singur funcționar, care trebuie să acopere toate activitățile.
În condițiile acestea problema numirilor este pasată în mod misterios între Palatul Victoria și MAE, sub pretextul stabilirii unei noi proceduri, care nu a fost pusă însă la punct nici până acum. Lucrurile sunt cu atât mai greu de înțeles, cu cât inclusiv unor persoane cu experiență în domeniu li s-a refuzat trimiterea la post.
Este și cazul fostului Consul General al României la Shanghai, căruia i-a fost oferit un loc pe listele de candidați ai PNL la alegerile parlamentare, doar ca să renunțe la solicitarea de a deveni din nou Consul General.
În situația asta este firesc să ne întrebăm cine și ce interes are să tergiverseze revenirea la normalitate a Ministerului de Externe și cât va mai dura starea aceasta?