Lista cu substanțele care îi afectează pe șoferi, finalizată până în septembrie
Lista cu substanțele care afectează capacitatea de a conduce un vechicul va fi actualizată și finalizată până în luna septembrie, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.
Este un obiectiv dintr-un proiect finanțat prin Banca Mondială, care vizează dotarea institutelor și serviciilor de medicină legală cu echipamente avansate pentru determinări calitative și cantitative ale substanțelor stupefiante.
Actualizarea listei cu aceste substanțe este necesară în condițiile în care legislația referitoare la acest subiect datează din 2006.
Proiectul derulat prin Banca Mondială a început în luna mai și este într-o fază avansată. El prevede dotarea a șase institute de medicină legală și a 36 de servicii județene de medicină legală cu echipamente moderne. Aceste laboratoare vor putea realiza analize rapide și precise, reducând timpul de așteptare pentru rezultatele testelor de sânge la sub 72 de ore.
Ministrul Rafila a precizat că sunt două liste la care se lucrează: una cu substanțe care influențează capacitatea de a conduce autovehicule și alta cu substanțe care pot influența rezultatele testelor rapide.
În legătură cu aceasta din urmă, ministrul a subliniat că ”sunt substanțe care se eliberează pe bază de prescripție” și că ”orice medic care prescrie o astfel de substanță avertizează pe cel care primește substanța că afectează capacitatea de a conduce vehicule. Probabil în decursul acestei veri, vom finaliza această analiză și în septembrie vom avea lista completă”.
Printre substanțele relevante se numără:
- Benzodiazepine: Medicamente precum diazepamul și alprazolamul, prescrise pentru anxietate și insomnie, dar pot afecta reflexele și capacitatea de concentrare.
- Opioide: Morfina și codeina, utilizate pentru gestionarea durerii, pot induce somnolență și afectează capacitatea de a conduce.
- Amfetamine: Utilizate în tratamentul ADHD, pot cauza agitație și comportament imprudent.
- Antidepresive triciclice: Medicamente ca amitriptilina, care pot cauza amețeli și afectare a timpului de reacție.