Lista finală pentru proiectele finanțate prin PNRR pentru colectarea deșeurilor

Publicat: 11 ian. 2024, 09:45, de Cristian Matache, în ACTUALITATE , ? cititori
Lista finală pentru proiectele finanțate prin PNRR pentru colectarea deșeurilor

Programul prin care unitățile administrativ teritoriale pot atrage foarte deștept 1,2 miliarde de euro prin PNRR pentru construirea de centre de colectare cu aport voluntar a fost bine primit de către autoritățile locale.

Au fost înregistrate 552 de proiecte din partea unităților administrativ teritoriale pentru accesarea de fonduri prin PNRR pentru construcția de centre de colectare cu aport voluntar. România are la dispoziția 1,2 miliarde de euro pentru construirea a 565 centre de colectare cu aport voluntar (CAV) în toată țara. Proiectele sunt de genul: Construire centru de colectare prin aport voluntar în comuna Toboliu, juțdeul Bihor;  Înființare centru de aport voluntar în Municipiul Fetești; Înființare centru de colectare prin aport voluntar în Municipiul Râmnicu Vâlceae etc. Valoarea eligibilă a proiecteler sunt în cea mai mare parte în jurul sumei de 3,7-3,8 milioane de lei, cu TVA.

”Sunt localități în România care au deja finanțate astfel de centre de colectare cu aport voluntar pentru toate acele fracții, care nu sunt, de regulă, acoperite de salubrist, fie că discutăm despre deșeuri voluminoase, sau deșeuri din construcții. Prin PNRR, din cele 1.2 miliarde de euro ce urmează să le investim, finanțăm și astfel de centre de colectare cu aport voluntar. Vor fi, în România, 565 de centre. Aproape fiecare comună din România va avea un astfel de centru. În acest moment, licitația este trimisă la SEAP și la anul vom avea 256 din cele 565, la fel cum există 15 aglomerări urbane mari. Aceste centre de colectare cu aport voluntar sunt construcții în toată regula, sunt suprafețe mari, jumătate dintre ele vor fi gata la anul. Acesta este termenul asumat prin PNRR și restul până la finele anului 2026, când vom termina ultima investiție din PNRR”, a declarat recent ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Dintre acestea, minimum 250 trebuie să fie gata până în septembrie 2024. Acestea vor fi locuri unde ar urma să fie colectate deşeurile menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door“, adică direct de la cetăţean, şi fluxurile speciale de deşeuri.

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door

„În conformitate cu Planurile Judeţene de Gestionare a De­şeurilor (PJGD) / Planul Municipal de Gestionare a Deşeurilor pentru Bucureşti, centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri – deşeuri volu­minoase, deşeuri de echipamente electrice şi electro­nice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări“, se arată în PNRR.

Centrele vor deservi comunităţi de până la 50.000 de locuitori şi vor fi amplasate la limita sau în afara unităţilor administrativ-teritoriale, urmând să preia, aşadar, deşeurile pe care nu le ridică firmele de salubritate.

„Un centru tipic de colectare prin aport voluntar poate fi compus din următoarele elemente: platformă, containere, utilaje, echipamente tehnologice şi funcţionale care nu necesită montaj (încărcător frontal multifuncţional, com­postor electric, ca­mion cu hook lift pentru transport containere, tocător deşeuri verzi, presă de balotat deşeuri reciclabile etc), spaţii administrative, utilităţi.“

Pe lângă aceste CAV-uri, ar urma să fie create şi centrele integrate de aport voluntar, de dimensiuni mai mari, localizate în apropierea a 15 aglomerări urbane mari, deservind cele mai populate regiuni: Bucureşti (partea de nord) şi regiunea afiliată Ilfov, Bucureşti (partea de sud) şi regiunea afiliată Ilfov, Constanţa, Galaţi şi Brăila, Iaşi, Bacău, Craiova, Ploieşti, Timişoara, Cluj-Napoca, Sibiu, Braşov, Baia Mare, Târgu-Mureş, Buzău.

Cum vor arăta centrele de colectare cu aport voluntar

1. Centre de colectare cu aport voluntar (CAV) medii și mici

Beneficiarii eligibili pot fi unitățile administrativ–teritoriale, asociațiile de dezvoltare intercomunitară (ADI-uri), dar și alte asocieri de UAT-uri:

  • Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) (inclusiv subdiviziunile/ sectoarele acestora), organizate la nivel de municipiu, oraș, comună și județ și asocieri ale acestora (ADI);
  • Alte Asocieri de UAT-uri constituite pentru aplicarea la Planul Național de Redresare și Reziliență precum și în scopul dezvoltării, modernizării și completării sistemelor de management integrat al deșeurilor municipale la nivel de județ sau la nivel de municipii/orașe/comune care dețin infrastructura necesară prestării serviciului public de gestionare a deșeurilor.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar mici și medii este de 587.860.000 Euro, din care 135.660.000 euro reprezintă alocare financiară suplimentară de 30% din sumele alocate prin PNRR investiției, distribuite astfel:

  • Alocare financiară din PNRR: 452.200.000 Euro
  • Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanță de urgență nr. 124/2021: 135.660.000 Euro.
  • Alocare financiară totală: 587.860.000 Euro.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui:

  • Cost de cel mult 778.720 euro/CAV, fără TVA, în conformitate cu devizul general aferent proiectului – tip, anexă la prezentul ghid.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

O cerere de finanțare poate include una până la 5 platforme de tip CAV, în conformitate cu Planurile Județene de Gestionare a Deșeurilor (PJGD)/Planul Municipal de Gestionare a Deșeurilor pentru București dar și cu numărul comunităților de până la 50.000 de locuitori care compun UAT-ul/ADI-ul, ținând cont de datele INS privind populația după domiciliu la 1 ianuarie 2021.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Achiziția de containere pentru dotarea centrelor de colectare prin aport voluntar se va realiza centralizat de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor în baza acordului de asociere de autorități contractante.

Categorii de deșeuri care pot fi colectate în cadrul CAV-urilor

Centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată:

=> a deșeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”, respectiv deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubelele individuale

=> a fluxurilor speciale de deșeuri

  • deșeuri voluminoase,
  • deșeuri textile,
  • deșeuri din lemn,
  • mobilier,
  • deșeuri din anvelope,
  • deșeuri de echipamente electrice și electronice, baterii uzate,
  • deșeuri periculoase,
  • deșeuri de cadavre animale,
  • deșeuri de grădină,
  • deșeuri din construcții și demolări.

2. Centre de colectare cu aport voluntar (CAV) destinate aglomerărilor urbane

Un centru integrat tipic de colectare prin aport voluntar destinat aglomerărilor urbane este compus din următoarele elemente:

  • platformă betonată,
  • hală, containere,
  • utilaje,
  • echipamente tehnologice şi funcționale care nu necesită montaj (cu titlu de exemplu: motostivuitor, încărcător frontal, concasor pentru deșeuri din construcții și demolări, utilaj pentru pre-compost, stație de compostare compusă din platformă betonată, tocător, ciur rotativ, întorcător de brazdă instalație însăcuire, etc.),
  • cameră frigorifică pentru cadavre de animale,
  • laborator de analize chimice,
  • cântar acces auto mare-tonaj,
  • spații administrative,
  • utilități.

Beneficiarii eligibili sunt UAT-urile reprezentative pentru cele 15 aglomerări urbane mari definite în Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR (Consiliul Județean, Primăria Reședință de județ, ADI) desemnate prin PNRR și anume:  București (partea de nord) și regiunea afiliată Ilfov, București (partea de sud) și regiunea afiliată Ilfov, Constanța, Galați și Brăila, Iași, Bacău, Craiova, Ploiești, Timișoara, Cluj – Napoca, Sibiu, Brașov, Baia Mare, Târgu Mureș, Buzău.

Pentru realizarea unei investiții se poate depune o singură cerere de finanțare doar de către unul dintre solicitanții eligibili enumerați.

Alocarea financiară acordată prin PNRR pentru lucrările destinate înființării de centre de colectare cu aport voluntar mari  este de 108.810.000 Euro, distribuite astfel:

  • Alocare financiară din PNRR: 83.700.000 Euro
  • Alocare financiară suplimentară, pe lângă finanțarea din PNRR, conform art. 24 alin (1) din Ordonanță de urgență nr. 124/2021: 25.110.000 Euro.
  • Alocare financiară totală: 108.810.000 Euro.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui:

  • Cost de cel mult 5.580.000 euro/CAV, fără TVA.

Un beneficiar poate să depună mai multe cereri de finanțare, dar cuantumul total cumulat al finanțării acordat pentru CAV-uri mici, medii și mari nu poate depăși pragul maxim de 15 milioane de euro per beneficiar.

Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA.

Perioada de implementare a proiectului nu trebuie să depășească data de 30 decembrie 2024.

Cum arată un proiect

PUTEREA vă prezintă câteva dintre punctele importante ce apar într-unul dintre cele 552 de proiect depuse:

Clasa și categoria de importanță a construcției:

În conformitate cu HG 766/97, categoria de importanţă este “C” – construcție de importanţă normală.

Construcția se încadrează în clasa III de importanţă (copertina pe structură metalică).

Restul obiectelor de arhitectură de pe platformă sunt dotări, respectiv containere de tip baracă gata echipate ce vor fi branșate la rețele, containere de colectare deșeuri diverse (casnice, de la hârtie, plastic, metal, lemn, moloz, deșeuri de curte/grădină etc), press-containere de tip ab-roll.

Caracteristici ale amplasamentului:

Prezenta documentație face referire la un proiect-tip, așadar toate dimensionările pentru suprafața minim necesară au fost făcute pentru varianta optimă de teren (rectangular, plat) iar cele pentru structurile rutiere pentru variantele cele mai defavorabile, acoperitoare.

Studiile de teren (TOPO, Geo) vor fi făcute individual pentru fiecare teren în parte, la momentul achiziționării iacestuia de către U.A.T. care aplică pentru proiect.

Suprafața minim necesară pentru implementarea acestui tip de proiect este de 2 418,85 mp, conform planului de situație anexat. Pentru terenuri de alte configurații, funcție de posibilitățile U.A.T.–urilor, se va avea în vedere în primul rând sistematizarea verticală și accesele auto pentru camioanele ce transportă containerele cu deșeuri.

DESCRIERE TEHNICĂ A LUCRĂRILOR DE ARHITECTURĂ

Pe terenul descris mai sus se vor executa următoarele lucrări:

– Platformă carosabilă pentru amplasarea containerelor de tip ab-roll pentru deșeuri și circulația autoturisemlor cetățenilor care aduc deșeuri, respectiv a camioanelor (captractor) care aduc/ridică containerele de mai sus;

– Platformă betonată pentru amplasarea containerelor de tip baracă;

– Canalizare pentru colectarea apelor pluviale;

– Zonă verde cu gazon și plantație perimetrală de protecție;

– Copertină pe structură metalică ușoară (conform proiect de rezistență) pentru protecția containerelor deschise;

– Împrejmuire a amplasamentului cu gard din panouri bordurate prinse pe stâlpi rectangulari din oțel, cu poartă de acces culisantă – acționare manuală;

– În zona de acces principal se va monta un cântar carosabil pentru camioane (cap-tractor);

Pe lângă lucrările de amenajare descrise mai sus, platforma va fi prevăzută cu următoarele dotări:

– Container de tip baracă pentru administrație – supraveghere, prevăzut cu un mic depozit de scule și două grupuri sanitare, unul pentru angajatul platformei, altul pentru cetățenii care aduc deșeuri;

– Container de tip baracă, frigorific, pentru cadavre de animale mici de casă (pisici, câini, păsări);

– Un container de tip baracă pentru colectarea de deșeuri periculoase (vopsele, bidoane de vopsele sau diluanți, medicamente expirate, baterii)

– Trei containere prevăzute cu presă pentru colecarea deleurilor de hârtie/carton, plastic, respectiv textile;

– Trei containere închise și acoperite de tip walk-in, pentru colecatrea deșeurilor electrice/elctronice, a celor de uz casnic (electrice mari – frigidere, televizoare, etc.) și a celor de mobilier din lemn;

– Două containere de tip SKIP deschise, pentru deleuri de sticlă – geam, respetciv sticle/borcane/recipiente;

– Trei containere deschise, înalte, de tip ab-roll pentru anvelope, deșeuri metalice, deșeuri de curte/grădină (crengi, frunze, etc);

– Trei containere deschise, joase, de tip ab-roll pentru deșeuri din construcții, moloz;

– Separator de hidrocarburi pentru toată platforma carosabilă;

– Două scări mobile metalice (oțel zincat) pentru descărcarea deșeurilor în containerele deschise înalte.

– Stâlpi de iluminat și camere supraveghere (8 bucăți).