Liviu Voinea, un adversar al Pilonului II, viitorul șef al ASF, în locul lui Nicu Marcu
Zilele lui Nicu Marcu la șefia ASF sunt numărate. Premierul Marcel Ciolacu a dat de înțeles ca are un înlocuitor pentru acesta.
Unul dintre artizanii actualului Pachet Fiscal, pentru care guvernul Ciolacu și-a asumat răspunderea în fața Parlamentului, Liviu Voinea, ar putea fi numit de către PSD în fruntea Autorității de Supraveghere Financiară, în locul lui Nicu Marcu, al cărui mandat va expira în luna noiembrie.
Informația a fost confirmată pentru Libertatea chiar de președintele PSD, premierul Marcel Ciolacu. „Eu îl văd foarte competent pe Liviu Voinea să ocupe poziția de președinte al Autorității pentru Supraveghere Financiară”, a declarat șeful Executivului pentru Libertatea.
Voinea a rămas în acest moment fără funcție după ce i-a expirat mandatul de reprezentant al României la FMI. Înainte de acesta, a fost membru în Consiliul de Administrație al BNR. I se spune Tom Bugețel, după ce a ocupat funcția de ministru delegat al bugetului între 21 decembrie 2012 și 27 august 2014.
Despre Liviu Voinea se spune că stă la baza introducerii în Pachetul fiscal a prevederii prin care obligativitatea aderării la Pilonul II de pensii nu mai era obligatorie, iar oamenii ar fi trebuit să depună cereri pentru a putea continua să fie contributori la acesta, si a agitat apele în interiorul Coaliției. Niciun lider al Puterii nu a vrut să spună cine e autorul sau cine a venit cu ideea amendamentului, fiind indicată doar Daniela Pescaru, secretar de stat la Finanțe, drept persoana care a salvat ultima dată documentul care a ajuns pe masa grupurilor PSD și PNL miercuri.
În trecut, Liviu Voinea a avut o atitudine contra Pilonului II: „Este un experiment tipic țărilor foste dictatoriale, cu vid legislativ și de putere. Așa cum v-am spus, în America Latină si Europa de Est”, afirma Liviu Voinea, într-un interviu din martie 2011, citat de Ziare.com. „În România, suntem în situația paradoxală în care statul renunță la o parte din contribuțiile la pensiile de stat, pentru a o vira într-o administrare privată, în Pilonul II, iar ulterior, administratorii fondurilor de pensii din Pilonul II împrumută statul exact cu acei bani, dar cu dobândă, evident. Practic, statul se împrumută de propriii săi bani plătind dobânda, ceea ce este aberant”.
Dacă va deveni șef la ASF, Voinea va fi reglementator asupra unui sistem pe care voia să-l desființeze. Cu o leafă de 15.000 de euro pe lună, la care se vor adăuga diverse prime și bonusuri consistente…
Nicu Marcu, actualul președinte al Autorității, a preluat funcția în iunie 2020, după ce fostul președinte, Leonard Badea, și-a dat demisia pentru a pleca la Banca Națională.
În ultimii ani, sub mandatul actualei conduceri au avut loc falimentele City Insurance și Euroins, care au dus la scumpirea accelerată a polițelor RCA. În urma lor au rămas sute de mii de dosare de despăgubire.
Falimentul City Insurance a rămas definitiv în mai 2022 și a provocat o pagubă de peste un miliard de lei. Euroins a intrat oficial în procedura de faliment în septembrie 2023, iar polițele emise sunt valabile până pe 8 decembrie 2023. Gaura în cazul acestui faliment ar putea depăși un miliard de euro.