Locul de muncă unde poți câștiga lejer un salariu de 7.000 de lei. Oportunități în mai multe orașe ale României

Publicat: 30 mai 2024, 08:20, de Cristina Cohuț, în SOCIAL , ? cititori
Locul de muncă unde poți câștiga lejer un salariu de 7.000 de lei. Oportunități în mai multe orașe ale României
Sursa foto: generalitati.ro

Firmele de construcții din România oferă salarii la fel de competitive ca și cele din Vest, dar se confruntă cu o lipsă masivă de muncitori. Există, însă, oportunități de angajare la noi în țară, care aduc bani frumoși. Locul de muncă la care poți câștiga mii de lei.

Locul de muncă plătit cu peste 7.000 de lei

Președintele Federației Patronatelor din Construcții spune că acum salariile din România au ajuns să le depășească pe cele din Occident, dar, în ciuda acestui fapt, deficitul de forță de muncă, în special de cea calificată, rămâne destul de mare.

“Este un deficit foarte mare al fortei de munca, mai ales al forţei de muncă calificate. Se poate vedea acest lucru în salariile care se dau în România care de cele mai multe ori depăşesc salariile din Occident.

Dacă discutăm de ingineri, de tehnicieni, salariile noastre sunt la cel putin acelasi nivel cu cele din Occident”, a declarat Cristian Erbaşu, Federaţia Patronatelor din Construcţii.

În prezent, salariul minim net în sectorul construcțiilor este de 3.200 de lei, cu 1.000 de lei mai mare decât salariul minim general pe țară, în timp ce salariul mediu ajunge la 5.000 de lei.

Diriginții de șantier câștigă lunar peste 7.000 de lei, având cele mai mari venituri din industrie, iar pe locul doi se află inginerii instalați, cu un venit lunar de 6.000 de lei.

Cu toate acestea, în ciuda salariilor atrăgătoare oferite de firmele de construcții, există o lipsă acută de muncitori calificați, iar universitățile joacă un rol crucial în formarea acestora.

Digitalizarea, soluția care poate salva sectorul constucțiilor

În plus, patronatele din industria construcțiilor consideră că digitalizarea ar putea oferi o soluție pentru deficitul de angajați din domeniu.

“Digitalizarea poate crea o productivitate mult mai mare cu un număr mai scăzut de oameni” a mai spus Cristian Erbaşu.

În sprijinul firmelor de construcții, vin și universitățile care încearcă să compenseze deficitul de personal calificat din acest sector prin intermediul digitalizării.

“De peste 10 ani, tot ce ţine de partea de proiectare se generază digital. Acum, Building Information Modeling duce din zona de proiectare, în zona de execuţie, mentenanţă şi post utilizare toate aceste instrumente digitale pe o platforma care e colaborativă, intre ingineri, arhitecti, ingineri de instalaţii. Noi am creat un program de master care se refera la digitalizare”, a declarat Radu Văcăreanu, rectorul UTCB.