Locurile în care va fi nevoie de paşaport sanitar în Franța începând de azi. Ce presupune, de fapt, acest pașaport sanitar
Începând de luni 9 august, francezii sunt nevoiţi să prezinte un paşaport sanitar ca să aibă acces la o serie de localuri sau activităţi: restaurante, cafenele – inclusiv terase – cinemauri, târguri, spitale, cluburi de sport şi mari centre comerciale, relatează DPA.
Impunerea acestui paşaport este contestat de o parte din populaţie. Mai multe decrete de aplicare au fost publicate duminică după ce legea privind paşaportul sanitar a fost validată joi de Consiliul constituţional. Astfel, certificatul verde cum i se mai spune va fi necesar pentru:
- a mânca într-un restaurant,
- bea o bere sau o cafea pe terasa unui bar,
- viziona un film la cinema
- a efectua o călătorie cu trenul
- a face cumpărături într-un magazin sau centru comercial de peste 20.000 m2.
Pentru acestea din urmă comerţuri – vreo 350 în toată Franţa – decizia de a cere sau nu paşaportul la intrare va fi luată de prefect ţinând cont de situaţia epidemiologică în regiunea respectivă.
- de asemenea, paşaportul va fi cerut la urcarea în avioane, la bordul trenurilor rapide sau inter-regionale,
- pentru vizitele în azilurile de bătrâni
- la intrarea în spitale, cu excepţia urgenţelor.
În schimb, pentru o consultaţie medicală într-un cabinet privat nu va fi nevoie de paşaport.
Reamintim, paşaportul sanitar poate lua una din următoarele trei forme:
- fie un test de depistare negativ de cel mult 72 de ore,
- fie dovada unei vaccinări complete,
- fie dovada că ai fost bolnav si te-ai vindecat de Covid în ultimele 6 luni.
Olivier Véran, ministrul francez al Sănătăţii, s-a declarat încrezător în ţinta fixată de guvern şi anume vaccinarea cu cel puţin o doză a 50 de milioane de francezi până la sfârşitul acestei luni. Cifră ce ar reprezenta 85% din totalul francezilor vaccinabili. Cu toate acestea, după cum a precizat duminică ministrul sănătăţii Olivier Veran pentru cotidianul Le Parisien, unele dintre reguli nu vor fi atât de dure cum au fost planificate iniţial, cum ar fi posibilitatea ca un test negativ să rămână valabil până la 72 de ore, în loc de 48. Autotestele sunt, de asemenea, acceptate, cu condiţia ca să fie efectuate sub supravegherea unui profesionist din domeniul medical.
Potrivit ultimelor date epidemiologice, în Franţa erau internaţi duminică cu Covid-19 circa 8.600 de pacienţi dintre care aproape 1.600 în serviciile de reanimare. In ultimele 24 de ore au decedat de Covid 30 de bolnavi.
Normele mai stricte, care prevăd, de asemenea, obligativitatea vaccinării tuturor lucrătorilor din domeniul sănătăţii până la 15 septembrie, vor fi în vigoare până la jumătatea lunii noiembrie şi se vor aplica tuturor celor care au peste 18 ani.
Protest masiv
In ziua de 7 august, pentru a 4-a sâmbătă consecutivă, au ieşit să manifesteze contra paşaportului sanitar aproape 240.000 de oameni în toată Franţa, cu 30.000 mai mulţi decât cu o săptămână mai devreme, precizează ministerul de Interne, informează RFI.RO. Mobilizarea populară contra paşaportului sanitar se amplifică de la o sâmbătă la alta. In ciuda acestei situaţii tensionate – şi inedite pentru luna august când mai toţi francezii sunt plecaţi în vacanţă – guvernul e decis să continue pe acelaşi ton ferm.