Londra: Virusul poliomielitei a fost detectat în probe din ape reziduale
Virusul care provoacă poliomielita a fost detectat într-un număr îngrijorător de probe de ape reziduale din Londra, au anunțat oficiali din domeniul sănătății, transmite BBC.
În Marea Britanie, poliomielita a fost eradicată din anul 2003.
În ultimele patru luni, UKHSA a găsit virusul poliomielitei în probe colectate de la stația de canalizare Beckton, care deservește o populație de patru milioane în nordul și estul Londrei.
Agenția pentru Securitatea Sănătății din Marea Britanie (UKHSA) spune că probabil virusul a fost adus de o persoană din străinătate, care a fost vaccinată cu un vaccin oral împotriva poliomielitei, care nu a mai fost folosit în Marea Britanie din 2004.
Persoana respectivă a eliminat apoi urme de virus, care au fost detectate prin prelevarea de probe din canalizare.
În cazuri rare, această formă a virusului poate fi apoi transmisă și se poate modifica în ceea ce este cunoscut sub numele de poliomielită „derivată din vaccin”.
Deși mai slabă decât forma originală sau „sălbatică” a bolii, totuși ea poate provoca forme grave, inclusiv paralizie, în cazul persoanelor nevaccinate.
Un număr mic de mostre ale virusului poliomielitei sunt detectate în fiecare an în apele uzate, dar este prima dată când un grup de probe legate genetic a fost găsit în mod repetat, o perioadă de câteva luni.
Aceasta sugerează o anumită răspândire între indivizi aproapiați din Londra, subliniază oficiali din domeniul sănătății. Până acum, în Marea Britanie nu au fost detectate cazuri reale de poliomielită și nu au fost raportate simptome legate de această boală.
„Părinții pot verifica, de asemenea, starea de vaccinare a copilului lor în cartea roșie, iar persoanele ar trebui să contacteze cabinetul de medicină generală pentru a rezerva o vaccinare dacă ei sau copilul lor nu sunt la zi cu acest vaccin”, a anunțat Jane Clegg, asistentă șef pentru NHS din Londra.
Poliomielita, o boală virală
Poliomielita sau paralizia infantilă este o boală virală, infecțioasă, produsă de virusul poliomielitic (virus din clasa enterovirusurilor).
Majoritatea infecțiilor cu poliomielita sunt asimptomatice. În doar 1% dintre cazuri, virusul pătrunde în sistemul nervos central (SNC) prin fluxul sanguin unde infectează și distruge în special neuronii motori ai măduvei spinarii și creierului, provocând slăbiciune musculară și paralizie acută flască. Dacă mușchii respiratori sunt afectați, poate pune viața în pericol.
Persoanele care locuiesc în condiții de igienă precară, fără acces la apă potabilă se pot infecta prin consumul apei contaminate cu reziduuri umane care pot conține acest virus.
Contagiozitatea virusului este foarte mare încât toate persoanele, care locuiesc împreună cu un pacient infectat cu poliovirus, au riscul de a dezvolta boala.