„Long Covid”, o nouă boală cronică?
200 de medici s-au reunit la Nancy (Franța) în primul colocviu științific pentru a discuta despre ceea ce ei au numit „Long Covid”, Covid de lungă durată.
Este vorba de o serie de simptome post-Covid – dureri, oboseală, dificultăți în respirație – de care, potrivit estimărilor, sunt afectați între 700.000 și 2 milioane de francezi.
Femeile, mai afectate
Despre „Long Covid”, medicii spun că este o nouă boală cronică. Problema este că medicii descoperă boala în același timp cu pacienții. Medicii au observat că femeile sunt mai afectate, comparativ cu bărbații și că boala nu este legată de severitatea simptomelor în momentul infecției, ci mai curând de diversitatea lor. Persoanele cu „Long Covid” prezintă febră, dureri de cap, dar și tulburări digestive și respiratorii, vertij.
Medicii spun că rămân numeroase necunoscute, în special cauza bolii. ”Virusul persistă mai mult de șase luni după infecție în cantități mici, în unele rezervoare. ”Este virus sau sunt părți de virus care determină sistemul imunitar să fie în permanență inflamat”, explică medicul infecționist Dominique Salmon-Ceron, citat de Europe 1.
Până la confirmarea cauzei, trebuie tratate simptomelor de care suferă acești pacienți. Acesta este obiectivul colocviului de Nancy: să discutăm metodele care funcționează pentru a-i ajuta cel mai bine pe pacienții cu Covid pe termen lung.
Prof. dr. Maria Dorobăț: Toți cei care au trecut prin boală să meargă la control!
Și medicii români atrag atenția asupra faptului că sunt pacienți care rămân infectați, deși primesc tratament, ceea ce naște o nouă ipoteză: boala ar putea deveni cronică.
”Trebuie să atragem atenția tuturor celor care au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2. Sindromul post COVID-19 este o realitate! Nu este prezent în toate cazurile, dar pot apare afectări din partea cordului, din partea plămânului, din partea sistemului nervos central. De aceea este foarte important, ca toți cei care au trecut prin boală să meargă la control la medicul infecționist sau la medicul care l-a îngrijit, pentru a face o reevaluare a organismului și ulterior, posibil, pentru a apela la alte specialități.
Pentru că de foarte multe ori în acest sindrom post COVID-19, noi infecționiștii, ne sfătuim/ cooperăm cu medici de alte specialități, cum este și normal. Vorbim cu cardiologul sau cu nefrologul sau cu neurologul, pentru ca pacientul nostru să aibă calea cea mai bună de urmat și prognosticul afecțiunii chiar pe o perioadă mai lungă de timp.
Cum este vorba de câteva luni până la câțiva ani și vom vedea care va fi răsunetul asupra organismului la ani de zile în perioada care urmează. Deci, răsunetul asupra organismului acestei infecții să fie minim”, avertizează prof. dr. Maria Dorobăț de la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.