Lovitură pentru susținătorii globalizării. Klaus Schwab a demisionat de la șefia Forumului Economic Mondial

Publicat: 22 apr. 2025, 16:01, de Ion Teleanu, în Internațional , ? cititori
Lovitură pentru susținătorii globalizării. Klaus Schwab a demisionat de la șefia Forumului Economic Mondial

Elita politică și de afaceri a lumii, marea susținătoare a globalizării, a primit o lovitură neașteptată de Sărbătorile Pascale.

Klaus Schwab, fondatorul Forumului Economic Mondial (WEF), care reunește în fiecare an elita politică și de afaceri a lumii în stațiunea montană elvețiană Davos, a demisionat ieri din funcția de președinte al consiliului de administrație. „În urma anunțului meu recent și pe măsură ce intru în al 88-lea an de viață, am decis să mă retrag din funcția de președinte și din calitatea de membru al Consiliului de Administrație, cu efect imediat”, a declarat Klaus Schwab într-un comunicat publicat de WEF. Ca atare, a fost înființat un comitet pentru numirea unui viitor președinte.

Klaus Schwab, 54 de ani la conducerea Forumului Economic Mondial

Klaus Schwab a fondat WEF în 1971, adică în urmă cu 54 de ani, cu scopul de a crea un forum în care factorii de decizie politică și directorii de mari companii să poată aborda problemele globale majore. WEF promovează de ani de zile parteneriatele public-private, însă criticii îl acuză că ar favoriza interesele marilor corporații în detrimentul cetățeanului de rând.

Participarea liderilor politici la Davos a fost văzută de multe ori ca o formă de captură instituțională – unde deciziile importante se iau într-un cadru informal și exclusivist, în afara democrației reale. Forumul de la Davos a fost un susținător al globalizării, fapt pentru care a fost tot mai des criticat în ultimii ani ca fiind elitist și deconectat de realitățile oamenilor obișnuiți.

Klaus Schwab a lansat în 2020 inițiativa „The Great Reset”, în contextul pandemiei de COVID-19, promovând ideea de a reconstrui economia mondială într-un mod mai echitabil și durabil. Deși ideea în sine avea scopuri declarativ pozitive (sustenabilitate, echitate, digitalizare), a fost interpretată de critici ca un plan pentru o resetare a ordinii mondiale, în care guvernele, corporațiile și elitele să capete mai mult control. Teoriile conspirației au proliferat, susținând că Schwab și WEF ar urmări un control totalitar sub masca progresului social și economic.