Lucian Anghel, Libra Bank: Este aproape ultimul tren pentru România privind PNRR

Publicat: 19 iun. 2024, 16:21, de George Andrei, în ECONOMIE , ? cititori
Lucian Anghel, Libra Bank: Este aproape ultimul tren pentru România privind PNRR

România trebuie să prindă ultimul tren, pentru a mai putea atrage fonduri prin PNRR, fiind în situația de a nu mai accesa finanțări, din cauza războiului din Ucraina, și a planurilor privind fondurile de reconstrucție a acestei țări, a declarat, miercuri, economistul șef și director general adjunct al Libra Internet Bank, Lucian Anghel.

,,Cred că este aproape ultimul tren pe fondurile europene, pentru România. Acestea de vor reduce mult. Ucraina are acces la fondurile de preaderare la Uniunea Europeană și UE va trebui să ia de undeva acești bani, să-i dea Ucrainei. România trebuie să fie pregătită, încă de acum, cu proiecte de reconstrucție în Ucraina. Va fi o luptă grea cu competitorii, care se vor bate pentru obținerea de fonduri, în programele de reconstrucție, într-o țară care este de două ori mai mare decât România”, a avertizat Lucian Anghel

În ceea ce privește situația din România și ieftinirea creditului, Anghel consideră că sunt șanse ca BNR să reducă dobânda de politică monetară.

,,Există mari șanse ca Banca Națională a României să reducă, din nou, dobânda de politică monetară, de cel puțin două ori, până la sfârșitul anului”, a declarat, miercuri, oficialul Libra Internet Bank, care a prezentat o analiză privind evoluțiile macroeconomice, din România.

,,Cred că sunt șanse de reducere, cu 0,25 puncte procentuale a dobânzii de politică monetară, de către Banca Naționlă a României, dacă ne uităm la băncile centrale, la nivel mondial”, a spus economistul șef al Libra Bank.

Din punctul de vedere al băncii noastre, noi vedem un curs al leului, față de euro, la nivelul de 5,01 lei, pentru un euro.

În ceea ce privește previziunile de creștere economică, Lucian Anghel consideră că România are un potențial important de creștere, într-un ritm de 2,3 – 2,6 la sută, față de unele țări din Uniunea Europeană, care sunt în recesiune.

Acesta a spus că OECD a recomandat țărilor să se împrumute pentru investiții, și nu pentru consum.