Lucian Romașcanu clarifică poziția PSD față de Călin Georgescu: Nu e vorba nici de susţinere, nici de a fi contra

Publicat: 03 dec. 2024, 16:10, de Corina Oprea, în POLITICĂ , ? cititori
Lucian Romașcanu clarifică poziția PSD față de Călin Georgescu: Nu e vorba nici de susţinere, nici de a fi contra
Lucian Romașcanu

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a oferit explicații legate de poziția partidului față de candidatul independent Călin Georgescu și despre o posibilă coaliție de guvernare PSD-PNL-USR-UDMR. Declarațiile acestuia subliniază o abordare echilibrată a social-democraților în contextul actualelor provocări politice, dar și o viziune clară asupra viitorului guvernării.

Romașcanu, despre candidatura lui Călin Georgescu: „Un vot care nu mulțumește pe toată lumea”

Romașcanu a recunoscut că prezența lui Călin Georgescu în finala prezidențială nu este pe placul tuturor, dar a precizat că acest rezultat reflectă votul cetățenilor care s-au prezentat la urne. El a menționat că unii dintre votanții lui Georgescu nu au fost complet informați cu privire la alegerea lor, ceea ce sugerează o anumită confuzie electorală.

Fiind întrebat dacă PSD a avut vreun contact cu Călin Georgescu, Romașcanu a declarat că nu are cunoștință despre existența unor astfel de interacțiuni. A remarcat cu ironie că „nici cei care l-au ales nu știau exact dacă l-au ales pe Călin Georgescu sau pe George Călinescu”, sugerând că imaginea candidatului a fost ambiguă pentru o parte dintre alegători.

„Cum aţi văzut, nici cei care l-au ales nu ştiau exact dacă l-au ales pe Călin Georgescu sau pe George Călinescu.

Nu este o finală prezidenţială care să mulţumească integral pe toată lumea, dar până la urmă ăsta este votul celor care s-au prezentat la urne şi nu avem a comenta”, a declarat Romașcanu.

De asemenea, el a negat informațiile potrivit cărora primari ai PSD ar îndemna electoratul să-l voteze pe Georgescu, subliniind că partidul nu susține oficial niciunul dintre cei doi candidați. Romașcanu a explicat că o asemenea intervenție ar putea avea „efecte pe care nu le poți anticipa”, motiv pentru care social-democrații preferă să rămână neutri și să își lase electoratul să decidă în mod liber.

 „Decizia este clară. Nu e vorba nici de susţinere, nici de a fi contra. Nu ne pronunţăm la nivelul conducerii în ce parte să meargă alegătorii”, a adăugat acesta.

Un guvern PSD-PNL-USR-UDMR? „Nu ar fi sănătos pentru democrație”

În ceea ce privește posibilitatea formării unei coaliții guvernamentale PSD-PNL-USR-UDMR, Romașcanu a exprimat rezerve clare. El a subliniat că o astfel de alianță ar lăsa opoziția exclusiv în mâinile partidelor suveraniste, ceea ce ar putea afecta echilibrul democratic. Potrivit acestuia, este esențial ca una dintre formațiunile pro-europene să accepte rolul de partid de opoziție, pentru a menține un dialog politic sănătos.

Romașcanu a afirmat că „a face un guvern de un asemenea tip de dimensiune sau cu o asemenea componență” ar putea dezechilibra scena politică. El a atras atenția asupra riscurilor ca opoziția să fie reprezentată exclusiv de partidele care promovează suveranismul, ceea ce ar fi „nesănătos pentru democrație”.

 „A face un guvern de un asemenea tip de dimensiune sau cu o asemenea componenţă ar însemna ca opoziţia să rămână integral în mâna celor din blocul, să-i spunem suveranist, iar acest lucru nu este sănătos deloc pentru democraţie.

Probabil că cineva va trebui să-şi asume, dintre partidele pro-europene, rolul de partid de opoziţie”, a explicat Romașcanu.

Referindu-se la viitorul guvernării, purtătorul de cuvânt al PSD a declarat că, în cazul în care social-democrații vor decide să preia guvernarea, Marcel Ciolacu este opțiunea naturală pentru poziția de prim-ministru.