Ministrul Culturii dorește resetarea Eurovision: Acest concurs a devenit „un portstindard politic”
Ministrul Culturii, Lucian Romașcanu, a declarat într-o conferință de presă comună cu omologul din Republica Moldova, Sergiu Prodan, că nu cunoaște detalii despre controversa apărută în legătură cu jurizarea la Eurovision și nici nu a vorbit cu conducerea televiziunii publice, dar vrea ca România să transmită că „se simte nevoia unei reforme” a acestui concurs, care a devenit „un portstindard politic”.
„Ucraina trebuia să câștige. Probabil că pe merit. Nu avea nevoie de astfel de lucruri. Cei care au gândit – și sper că nu au fost românii -, EBU, să facă un astfel de transfer de voturi au făcut rău lor, competiției și Ucrainei”, a declarat Lucian Romașcanu.
El a precizat că Ministerul Culturii nu are niciun fel de implicare în această chestiune. „Dar ne preocupă. Mi-aș dori să se întâmple o resetare completă a Eurovision, pe alte baze, doar publicul să conteze, pentru că această împărțire politică a voturilor – pe care o vedem de ani de zile – nu are nicio legătură”, a spus ministrul culturii. „Nu văd cum poți să oprești chestia asta cu datul voturilor către alții decât dacă lași la alegerea publicului. Dacă pui un juriu, inevitabil: hai că sunt frații noștri”, a explicat Romașcanu.
Dacă concursul e furat, arta e furată
Întrebat dacă a vorbit cu TVR, ministrul a spus că deocamdată nu, dar va suna ca să înțeleagă „ce s-a întâmplat acolo”.
„Cultura românească este și ea reprezentată. Dacă concursul e furat, arta e furată, nimeni nu va mai lua în serios ce se întâmplă acolo. Îmi doresc o reformă, pentru că atunci când lucrurile se întâmplă corect, toată lumea e fericită și mulțumită. San Remo pentru italieni merge de zeci de ani. Nu înțeleg de ce trebuie să facem dintr-un concurs de muzică un portstindard politic. Fiecare votează candidații și la sfârșit ne bucurăm că avem mai multă populație ca alții sau alții ca noi”, a comentat ministrul.
La rândul său, Sergiu Prodan, ministrul culturii din Republica Moldova, a spus că împărtășește aceeași viziune ca cea a Bucureștiului. „Nu știu ce s-a întâmplat acolo, dar nu sunt un fan al Eurovision, (…) această competiție nu e nici festival muzical, nici competiție sportivă. (…) Nu este în puterea unui festival de muzică să confirme sau infirme legătura noastră spirituală, de neam. Acest punctaj maxim sau minim e doar un joc, nu ar demonstra o unitate sau o lipsă a ei”, a opinat Sergiu Prodan.