Lucrările de punere în siguranță a barajului de priză Trotuș se apropie de final
Lucrările de punere în siguranță a barajului de priză de pe râul Trotuș, în apropiere de Onești, județul Bacău, se apropie de final. Beneficiarul este Administrația Bazinală de Apă Siret, iar lucrările au fost demarate încă de anul trecut. În cadrul proiectului, se refac pragul și rizberma din anrocamente și se realizează un prag nou, care să reducă panta de curgere și să mențină o liniștire a curentului de apă în aval de disipatoarele de energie. Totodată, proiectul prevede și înlocuirea echipamentelor hidromecanice – stavile, vane, batardouri.
Lucrările sunt realizate în procent de 85%, iar, odată finalizate, permit asigurarea necesarului de apă pentru alimentarea consumatorilor de pe platforma industrială Onești și reglarea debitelor necesare dezvoltării ecosistemelor în aval de acumulare. Nu în ultimul rând, echipamentele hidromecanice noi asigură funcționarea în condiții optime a barajului și se evită, astfel, inundarea populației din aval.
Priza Trotuș este amplasată pe cursul inferior al râului Trotuș, în apropierea platformei industriale a municipiului Onești, la circa 1,5 km aval de confluența cu râul Oituz și râul Cașin şi la cca. 2,5 km amonte de confluența cu râul Tazlău. Amenajarea hidrotehnică face parte din schema de alimentare cu apă din bazinul hidrografic Trotuș. Barajul este din beton armat de tip baraj deversor, cu o lungime de 170 metri și o înălțime maximă de 6,9 metri. Priza de apă este de tip priză de mal, cu o lungime a frontului de captare de 12 metri şi un debit maxim captat de 9 metri cubi pe secundă. Echipamentul hidromecanic este alcătuit dintr-un grătar fix, două grătare mobile, trei stavile plane metalice şi batardou.
Administrația Bazinală de Apă Siret este unitate subordonată Administrației Naționale ”Apele Române” și are în administrare 735 de cursuri de apă codificate, cu o lungime a rețelei hidrografice de 10.415 kilometri. Instituția gestionează unul din cele mai mari bazine hidrografice din țară – bazinul Siret – cu o suprafață de 27.949,01 kilometri pătrați.