Ludovic Orban: Suntem optimiști că vom pune pe masa Comisiei Europene un PNRR în termenul stabilit
Coaliția de guvernare poartă discuții pentru flexibilizarea măsurilor de restricție impuse în contextul pandemiei de SARS-COV-2, dar și despre stadiul elaborării Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), a declarat președintele PNL, Ludovic Orban.
„A fost adoptată Hotărârea de Guvern privind prelungirea stării de alertă. Ce este cuprins acolo va fi valabil o lună de zile. Sigur că s-au purtat discuţii şi se poartă discuţii, nu trebuie să neg, privind îmbunătăţirea, să spunem, a măsurilor, flexibilizarea măsurilor. Subiectul pe care l-am discutat, într-adevăr, a fost o nemulţumire exprimată de un coleg privind reintroducerea cazurilor din focare în calculul incidenţei ratei de infectare, care a mărit această rată de infectare, adăugând şi cazurile care erau în focare, adică în centrele de vârstnici, în centrele de persoane cu dizabilităţi, în zone în care nu este vorba de o transmitere comunitară. Asta este! S-a adoptat Hotărârea de Guvern. Hotărârea de Guvern este în vigoare”, a spus Orban, la Parlament, după şedinţa BEx al PNL, întrebat dacă în privinţa restricţiilor în contextul pandemiei se schimbă ceva până la Paşte.
Întrebat despre ce îmbunătăţiri a măsurilor este vorba, el a răspuns că „există întotdeauna discuţii pe tema aceasta”.
PNRR în discuțiile coaliției
Ludovic Orban a prezentat stadiul elaborării Planului Naţional de Rezilienţă şi Redresare (PNRR) în şedinţa de luni a conducerii partidului, precizând că negocierile în coaliţia guvernamentală continuă, dar este optimist că România va depune documentul în termenul stabilit la nivel european.
El a precizat că stadiul elaborării PNNR a fost tema principală a reuniunii Biroului Executiv al PNL.
„Am prezentat colegilor stadiul discuţiilor privind construcţia PNRR şi am prezentat structura, care sunt principalele domenii de alocare, care sunt reformele care stau la baza acestor alocări şi obiectivele pe care ni le-am propus. Obiectivul principal este de a utiliza cât mai eficient cele 30 de miliarde de euro de care beneficiază România pentru investiţii şi reforme în domeniul infrastructurii, educaţiei, sănătăţii, mediului, digitalizării, care este o componentă foarte importantă a PNRR, de asemenea în domeniul managementului apelor, sistemului de irigaţii, energiei verzi. Negocierile vor continua şi suntem optimişti că, în termenul stabilit la nivel european, România va pune pe masa Comisiei un PNRR care să ajute România în efortul de relansare cât mai rapidă a economiei şi de creştere a calităţii vieţii pentru cetăţenii români”, a spus Orban.
Liderul PNL a fost întrebat care este justificarea acordării unui spor de 100% angajaţilor Ministerului Fondurilor Europene care se ocupă de PNRR.
„Pentru că este un efort suplimentar care este făcut de cei care sunt implicaţi în pregătirea PNRR şi pentru că este important ca toţi care lucrează la pregătirea PNRR să fie foarte bine motivaţi, pentru că, în funcţie de calitatea lucrărilor pe care le facem şi a implementării PNRR, depinde evoluţia în bine a economiei, a societăţii, a diferitelor domenii publice”, a explicat Ludovic Orban.
Potrivit acestuia, tratatul prin care creşte contribuţia României la bugetul UE va fi trecut pe ordinea de zi a plenului reunit al Parlamentului când va exista convingerea că nu vor mai fi probleme cu ratificarea.
„În elaborarea PNRR am consultat societatea, organizaţiile patronale, sindicatele, asociaţiile profesionale, asociaţiile autorităţilor locale, o serie de alţi alţi actori instituţionali. A existat o consultare amplă. În Parlament, în cadrul Comisiei de afaceri europene au existat dezbateri ale PNRR, ministrul a fost invitat la astfel de dezbateri, deci nu se poate spune că nu există o consultare pe tema asta. Nu vrem să ne consultăm cu PSD pe această temă”, a susţinut preşedintele PNL.