Lukașenko câștigă alegerile „false” din Belarus cu 87,6% din voturi: Reacții internaționale și opoziție reprimată

Publicat: 27 ian. 2025, 09:19, de Nitulescu Gabriel, în Internațional , ? cititori
Lukașenko câștigă alegerile „false” din Belarus cu 87,6% din voturi: Reacții internaționale și opoziție reprimată

Aleksandr Lukașenko, liderul autoritar din Belarus, a câștigat duminică, 26 ianuarie 2025, cel de-al șaptelea mandat prezidențial, obținând 87,6% din voturi, potrivit datelor oficiale de exit-poll.

În timp ce regimul Lukașenko continuă să fie izolat internațional, rezultatul alegerilor a fost imediat contestat de liderii occidentali și de opoziția belarusă, care au calificat scrutinul drept o farsă, arată Politico.

O campanie fără opoziție reală

Deși pe buletinul de vot au apărut patru candidați desemnați drept „opoziție”, aceștia erau loiali lui Lukașenko. Printre aceștia s-a numărat Serghei Syrankov, liderul Partidului Comunist, care a declarat înaintea votului că echipa sa sprijină pe deplin președintele. „Nu există o alternativă reală pentru Lukașenko ca lider al țării noastre,” a afirmat Syrankov pentru BBC.

Regimul lui Lukașenko, care domină scena politică din Belarus de peste trei decenii, a fost acuzat de suprimarea oricărei forme de opoziție reală. Represiunea a devenit evidentă în urma protestelor masive declanșate de alegerile din 2020, care aproape l-au deposedat pe lider de putere înainte ca Vladimir Putin să intervină pentru a-l sprijini.

Critici dure din partea Occidentului

Rezultatul alegerilor a atras critici dure din partea liderilor europeni și americani. Kaja Kallas, șefa diplomației europene, a catalogat scrutinul drept „un afront flagrant la adresa democrației”. Într-o declarație făcută în ajunul votului, ea a subliniat: „Lukașenko nu are nicio legitimitate. Aceste alegeri sunt o farsă.”

Parlamentul European a adoptat recent o rezoluție prin care a condamnat alegerile din Belarus, solicitând Uniunii Europene să nu recunoască victoria lui Lukașenko.

Reacția internă: tăcere și teamă

În interiorul Belarusului, atmosfera a fost mult mai reținută decât în 2020, când sute de mii de oameni au ieșit în stradă. Represiunea severă din ultimii ani a descurajat orice încercare de protest. „După evenimentele din 2020, rezistența a fost complet suprimată. Acum este aproape imposibil să organizezi ceva din interiorul țării,” a declarat Art Balenok, un activist belarus exilat în Austria.

Potrivit acestuia, costurile unui protest sunt prea mari pentru cei care locuiesc încă în Belarus. „Cei care protestează riscă să fie închiși, și poate că nici măcar nu vor mai ieși vreodată din închisoare,” a adăugat Balenok.

În ultimii ani, peste 500.000 de oameni au fugit din Belarus pentru a scăpa de represiune.

Mesajele opoziției din exil

Sviatlana Tsikhanouskaya, lidera opoziției belaruse aflată în exil, a organizat un protest simbolic la Varșovia în ziua alegerilor. „Am mărșăluit astăzi pentru libertate, uniți și neclintiți, onorând eroii care și-au dat viața pentru o Belarus liberă,” a transmis ea pe platforma X, alături de imagini de la manifestație.

În timp ce speranța opoziției rămâne vie în exil, situația din interiorul țării pare sumbră. Aleș Alachnovič, consilier economic al lui Tsikhanouskaya, a declarat că populația din Belarus este copleșită de sentimentul că orice rezistență este inutilă. „Oamenii simt că acțiunile lor nu mai pot schimba nimic, iar costurile protestelor sunt mult prea mari,” a explicat acesta.

Lukașenko respinge criticile

În ziua votului, Lukașenko a respins acuzațiile privind legitimitatea alegerilor și a susținut că opoziția este responsabilă pentru soarta sa. „Nimeni nu este împiedicat să vorbească în Belarus. Cei care au fost închiși au încălcat legea,” a declarat el reporterilor.

Liderul belarus a eliberat peste 250 de deținuți politici în ultimul an, dar a negat că acest gest ar reprezenta o tentativă de reconciliere cu Occidentul. „Nu ne interesează Occidentul. Suntem dispuși să dialogăm, dar nu vom accepta să ne plecăm sau să ne târâm în genunchi,” a spus Lukașenko.

Deși regimul continuă să-și mențină controlul, situația politică și economică din Belarus rămâne fragilă. Opoziția, deși redusă la tăcere în țară, promite să lupte în continuare din exil, menținând speranța unei schimbări viitoare.