Lukașenko „eliberează” sistemul sanitar în plină pandemie de coronavirus. Medicii care îl critică sunt concediați, amendați sau bătuți
Pe lângă pandemia de coronavirus, sistemul medical din Belarus se luptă și cu „epurările” regimului Lukașenco, care a început să își îndrepte acțiunile de represiune împotriva medicilor și lucrătorilor sanitari care critică deciziile și politicile dictatorului.
Unii dintre cei țintiți de regim sunt participanți la protestele anti-guvern. Alții sunt persoane care au criticat public felul în care Lukașenko a gestionat pandemia de coronavirus.
Conform Fundației Bieloruse pentru Solidaritate Medicală, o organizație non-profit, peste 70 de profesioniști din domeniul medical și-au pierdut locurile de muncă în ultimele luni, iar opt studenți la medicină au fost examatriculați din universități.
În același timp, alți 250 de medici bieloruși au fost amendați sau reținuți în centre de detenție, unii dintre ei bătuți cu cruzime de forțele de securitate. Șapte persoane au fost condamnate la detenție prelungită sau încă așteaptă o decizie a instanțelor, conform organizației.
Un anestezist din Grodno a fost reținut pentru scurt timp în iulie, apoi amendat cu 300 de euro pentru că și-a lipit pe geam un autocolant pe care autoritățile bieloruse l-au perceput drept anti-guvern.
Vladimir Martov, șeful secției de terapie intensivă de la un spital din Vitebsk a fost concediat în aprilie după 30 de ani de muncă pentru că a criticat în mod repetat felul în care Lukașenko a gestionat pandemie.
„Aproape în fiecare zi primim informații că cineva a fost concediat sau că unele contracte nu au mai fost reînnoite pentru că la un moment dat nu au fost de acord cu vreo decizie a guvernului”.
Bruce Millar, directorul adjunct al biroului regional pentru Europa de Est și Asia centrală al Amnesty International spune că „doctorii și asistentele din Belarus sunt printre cei care au plătit un preț imens pentru profesionalismul și compasiunea pe care le-au demonstrat”, conform Politico.ro.
Represiunea împotriva personalului medical a înrăutățit considerabil criza sanitară – cetățenii nu mai au surse credibile de informare în ce privește vaccinurile, iar rezultatul este că scepticismul rămâne puternic, iar numărul de doze administrat mult mai mic decât oriunde altundeva în Europa.
Până acum, Belarus a imunizat doar 8% din populația sa, în principal cu vaccinul rusesc Sputnik.