Lukoil vinde rafinăria din Bulgaria. Ploieștiul, ultima redută a rușilor din Europa

Publicat: 03 apr. 2024, 17:53, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Lukoil vinde rafinăria din Bulgaria. Ploieștiul, ultima redută a rușilor din Europa

Coexistența pașnică și profitabilă dintre Lukoil și Bulgaria a fost zguduită după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani.

Rușii de la Lukoil mai dețin două rafinării în UE: cea de la Burgas, în Bulgaria, și Petrotel, de la Ploiești. Până anul trecut au avut și unitatea ISAB din Sicilia, pe care au vândut-o. Războiul declanșat de Putin în Ucraina a schimbat persPectiva de afaceri a Lukoil în UE astfel încât rafinăriile au fost puse pe lista de vânzare. După Italia, a venit rândul celei din Bulgaria, iar despre Petrotel sunt doar zvonuri, încă neconfirmate.

Prezența Lukoil în Bulgaria este mai mult decât evidentă: rafinăria de petrol de lângă coasta Mării Negre domină peisajul, cu un sfert din locuitorii orașului apropiat fie lucrând acolo, fie având legături cu uzina. Compania rusă are, de asemenea, peste 220 de benzinării în țară.

Cu toate acestea, coexistența pașnică și profitabilă dintre Lukoil și țară a fost zguduită după ce Rusia a invadat Ucraina în urmă cu doi ani.

Acum, Lukoil caută să vândă și să plece. Guvernul bulgar caută un investitor internațional credibil care să cumpere rafinăria Lukoil Neftohim, potrivit Oikonomos Tachydromos.

„Trebuie să ne asigurăm că afacerea va funcționa în mod responsabil în țară și nu va fi folosită pentru a influența politica”, a declarat recent ministrul bulgar de finanțe, Assen Vassilevo, într-un interviu la Sofia. „Ne asigurăm că nu vom fi dependenți pentru proviziile noastre critice de o țară care ne vede neprietenos”.

Cu toate acestea, după cum subliniază Bloomberg, ruperea legăturilor cu Rusia nu este ușoară și se confruntă cu o opoziție populară. Legată de istorie, de o limbă comună și de religia ortodoxă, Bulgaria a fost de mult definită prin împărțirea sa între rusofili și rusofobi.

De fapt, cu doar un an înainte ca Bulgaria să adere la UE în 2007, ambasadorul Rusiei în bloc a spus că ar fi util să existe un „cal troian” în cadrul alianței. Bulgaria depindea doar de Rusia pentru energie.

Cu toate acestea, în timp ce tabăra anti-ruse câștigă puncte în Bulgaria, provoacă îngrijorare intensă în zona mai largă a rafinăriei, care este aproape de Burgas.

Temerile

Localnicii au ajuns atât de departe încât au acuzat Ucraina că îl sfidează pe Putin și că riscă un război în desfășurare despre care spun că s-ar putea răspândi în Marea Neagră. Între timp, ei vorbesc cu drag despre Lukoil Neftohim, care are aproximativ 1.300 de angajați. Ei vorbesc despre rechizitele gratuite pe care le primesc copiii în prima zi de școală și despre salarii competitive. Se tem că zilele bune se vor termina în curând.

„Oamenilor le este frică – este greu să obții un loc de muncă dacă ești mai în vârstă”, a spus Yulia Alieva, care conduce un magazin de flori și cadouri în zonă. „Oamenii se tem că noul proprietar de la rafinărie va continua să funcționeze, dar nu sunt siguri de restul. Și bătrânii vorbesc despre război și se tem că va veni aici”.

Președintele Rumen Radev, care a refuzat în mod repetat să ofere ajutor militar Ucrainei și a contestat sancțiunile UE împotriva Rusiei, a mustrat eforturile de a-l înlătura pe Lukoil.

FILE PHOTO: A gas torch is seen next to the Lukoil company sign at the Filanovskogo oil platform in the Caspian Sea, Russia October 16, 2018. REUTERS/Maxim Shemetov/File Photo

Robinetele sunt închise

Bulgaria a întrerupt aprovizionarea cu gaz din Rusia după ce a refuzat să plătească în ruble, cauzând probleme unei țări care este dependentă exclusiv de Gazprom PJSC. În octombrie, a înfuriat Ungaria și Serbia prin impunerea unei taxe pe gazul natural rusesc care trecea prin teritoriul său printr-o conductă înainte de a da înapoi.

Parlamentul de la Sofia a aprobat de atunci interzicerea importurilor de petrol rusesc, iar țara ia în considerare aprovizionare alternative pentru o centrală nucleară vitală alimentată cu combustibil rusesc.

Deși mult mai târziu decât alte țări, Bulgaria a început oficial să trimită arme în Ucraina. Și SUA au salutat răspunsul Bulgariei, considerând rolul său critic.

Ce se întâmplă la Petrotel

În spațiul public au apărut mai multe zvonuri cum că rafinăria de la Ploiești s-ar vinde iar un nume vehiculat a fost către KazMunayGaz, compania de stat din Kazahstan, care deține Petromidia Năvodari. Până să avem date concrete, reținem câteva mișcari foarte interesante la Ploiești. A

Anul trecut, de exemplu Consiliul de Supraveghere al rafinăriei ploieștene Petrotel-Lukoil, care este controlată de gigantul rus Lukoil, a înlocuit patru dintre cei cinci membri ai directoratului. În locul celor patru ruși din conducere au fost numiți trei români, un moldovean și un ucrainean.

Consiliul de Supraveghere al rafinăriei Petrotel Lukoil i-a înlocuit pe 4 dintre cei 5 membri ai directoratului, structura de conducere executivă a companiei, relevă date analizate de Profit.ro.

Înlocuirile au fost decise cu două luni înainte de finalizarea mandatelor celor schimbaţi din funcţii.

Au fost înlocuiţi din directorat ruşii Aleksei Kovalenko (director general executiv şi preşedinte al directoratului Petrotel Lukoil), Olga Kuzina (director economic şi financiar), Alexey Vointsev (director de livrări) şi Kuzma Oligov (director de personal).

Singurul membru al directoratului păstrat a fost românul Dan Dănulescu, numit director general executiv şi preşedinte al directoratului Petrotel Lukoil. El a rămas şi cu unica funcţie anterioară, cea de inginer-şef. Dănulescu lucrează la rafinăria Petrotel de aproape 20 de ani, respectiv din decembrie 2003.

Ceilalţi membri noi, români, ai directoratului sunt Dorel Duţu (contabil-şef al Petrotel din anul 2001), Adrian Negoiţă (director de producţie, în companie din 2013) şi Ion Mura (director economic şi financiar, timp de 21 de ani director adjunct la Lukoil Republica Moldova, transferat în 2021 în România), conform termene.ro.

Există și un al patrulea nume nou în directoratul Petrotel Lukoil și anume ucraineanul Oleksii Bibik, care a fost numit director de resurse umane, el primind permis de şedere în România din partea autorităţilor de la Bucureşti. El a deţinut mai multe funcţii, printre care şi cele de director HR şi director general adjunct al rafinăriei din Odesa a ruşilor, a patra cea mai mare din ţara vecină. Rafinăria a fost a fost una dintre principalele ţinte ale unui atac masiv cu rachete al armatei ruse, în urmă cu un an.