Lumânarea lui Ilie Șerbănescu pentru Pimen al Sucevei și Rădăuților

Publicat: 09 apr. 2024, 08:00, de Ion Teleanu, în OPINII , ? cititori
Lumânarea lui Ilie Șerbănescu pentru Pimen al Sucevei și Rădăuților

E sâmbătă dimineața. Mai 2021. Gara de Nord era un furnicar. Trenul de Brașov se pune în mișcare și, fiind o oră matinală, toți călătorii de la clasa I picoteau pe scaune. Dintr-odată, liniștea vagonului este „spartă” de o voce inconfundabilă: „Dragă, totul e în regulă. Acum plec din București. Când sunt aproape de Brașov, te sun”. Mă ridic și, la două locuri mai în spate, se afla cunoscutul analist economic Ilie Șerbănescu. Ne cunoșteam de peste 25 de ani.

-Bună dimineața, maestre! Unde mergeți așa dis de dimineață?

-Merg până la Brașov. Acolo mă așteaptă soția și ne continuăm drumul cu mașina prin țară. Facem un circuit prin nordul țării, având ca țintă finală Suceava. Merg să pun o lumânare la mormântul Arhiepiscopului Pimen al Sucevei și Rădăuților.

-Păi de unde și până unde? Sunteți într-o relație specială cu Pimen?

-Eheee. E o poveste de suflet, cu mare încărcătură emoțională.

-Doriți să îmi spuneți?

-Sigur. După ce am publicat, în 2016, cartea „România, o colonie la marginea Europei”, în vreo 5.000 de exemplare, editorul mi-a spus că au început presiunile și, ca atare, cartea trebuie retrasă de la vânzare. A fost deranj mare la aceea vreme cu această carte. Nu prea mi-a picat bine, mai ales că mai erau nevândute vreo 3.000 de cărți, dar interesele erau foarte mari și, oarecum, l-am înțeles pe editor.

Însă, tot răul a fost spre bine. La câteva zile după ce am primit această veste proastă, mă trezesc cu un telefon: Sunt Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților. Domnule Șerbănescu, am citit cartea dumneavoastră. E o carte extrem de interesantă și cât mai multă lume ar trebui să o citească. Dar fiind o carte foarte grea, vă rog să-i faceți un compendiu de vreo 40 de pagini, contracost, pe care-l să-l atașez la carte. Eu vă cumpăr 2.000 de exemplare și le dau împreună cu compendiul în zona Sucevei și Rădăuților, pentru că, vă repet, trebuie să ajungă la cât mai multă lume.

Am făcut compendiul și mi-a luat cele 2.000 de exemplare, tot contra cost. Așa m-am cunoscut eu cu Pimen. Când a murit, pe 20 mai 2020, fiind în plină epidemie de Coronavirus, nu am putut să merg la înmormântarea acestuia. Acum, se face un an de la moartea sa și merg, împreună cu soția, să îi aprind o lumânare la mormântul său.

Incredibil, dar adevărat! 

Am rămas fără glas câteva secunde și, așa, în aceea dimineață de mai din 2021, am descoperit și cealaltă față mai puțin cunoscută a celui mai bun analist economic al României de după 1990. Pimen a plecat la ceruri, în 2020, la 91 de ani, răpus de COVID, iar, după aproape patru ani, ieri, maestrul Ilie Șerbănescu, la 81 ani, a părăsit „România, o colonie la marginea Europei”! Acolo sus, poate cei doi se vor întâlni și vor avea multe de comentat și despre „România, o colonie la marginea Europei”. Dumnezeu să te aibă în pază și să te binecuvânteze! Drum lin către stele, maestre Ilie Șerbănescu!