Lumânările. Parfumate, dar toxice!
Când aprindem o lumânare din parafină, aceasta eliberează compuși organici volatili (COV), care se răspândesc ușor și rapid în aer la temperatura camerei, spune dr. Ariful Haque, medic și cercetător la Spitalul Yan’an afiliat Universității de Medicină Kunming din China, citat de CNN.
Parafina este un produs secundar ieftin, care provine în principal din rafinarea petrolului. În prezent, la nivel mondial, parafina este cea mai folosită ceară pentru lumânări.
În mod obișnuit, acești compuși, la care se referă dr. Haque, sunt emiși de vopsele, produse de curățare, produse cosmetice, odorizante, aparate care ard combustibil, cum ar fi sobele cu gaz etc., potrivit Asociației Americane a Plămânului.
Unul dintre COV emis de lumânări este toluenul, care are un miros distinct și se găsește în mod natural în petrolul brut. Potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, toluenul este neurotoxic, este asociat cu amețeli, dureri de cap și cu efecte mai grave în funcție de durata expunerii.
Un alt COV, eliberat de lumânările din parafină, este benzenul, un cancerigen, precizează dr. Haque. Expunerea pe termen lung la această substanță chimică poate fi un iritant respirator și, mai grav, să mărească riscul de leucemie. De asemenea, lumânările din parafină răspândesc hidrocarburi aromatice policiclice (VOC – volatile organic compound) care conțin benzen și formaldehidă, substanțe cancerigene.
Multe studii au evaluat emisiile lumânărilor aprinse în condiții controlate, de exemplu în locuințe, și au arătat că acestea contribuie la vicierea aerului, mărind riscul de inhalare a unor substanțe chimice periculoase”, subliniază dr. Sarah Evans, profesor asistent de medicina mediului la Icahn School of Medicine at Mount Sinai. Și sunt date ca exemplu lumânările cu arome de căpșună, kivi sau pepene galben.
Sunt dovezi care sugerează că lumânările pot emite substanțe periculoase chiar dacă nu sunt aprinse. Comparativ cu lumânările din parafină, cele din ceară de soia, ceară de albine sau stearină sunt considerate mai puțin periculoase. Totuși, dr. Evans susține că orice tip de lumânare poluează aerul. Este și motivul pentru care dr. Haque susține că este nevoie de reglementări privind etichetarea corectă privind compoziția lumânărilor.
Există suficiente dovezi care sugerează că aprinderea lumânărilor în casă are potențialul de a fi dăunătoare sănătății și ar trebui eliminate din lista lungă a poluanților la care sunt expuși mulți oameni în fiecare zi, concluzionează dr. Evans, care atrage atenția și asupra uleiurilor esențiale, care, de asemenea, pot degaja un amestec de substanțe chimice nocive.