Lumina artificială nocturnă mărește riscul de diabet de tip 2

Publicat: 04 iul. 2024, 23:16, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Lumina artificială nocturnă mărește riscul de diabet de tip 2
lumină artificială diabet de tip 2 studiu

Un studiu de dată recentă sugerează că expunerea la lumina artificială după miezul nopții poate crește riscul de diabet de tip 2.

Cercetarea a fost efectuată pe un lot format din 85.000 de persoane, cu vârste între 40 și 69 de ani, care purtau dispositive la încheietura mâinii, zi și noapte, timp de o săptămână, pentru a urmări expunerea lor la diferite niveluri de lumină.  Studiul a fost publicat în The Lancet Regional Health-Europe.

Chiar dacă rezultatele nu dovedesc legătura cauză-efect, totuși indică o relație de dependență între doza de lumină strălucitoare în timpul nopții și riscul unei tulburări metabolice.

Autorii studiului au ajuns la concluzia că riscul de diabet de tip 2 a fost mai mare la persoanele expuse la lumină nocturnă mai puternică și la persoanele expuse la modele de lumină care pot perturba ritmurile circadiene.

Riscul de a dezvola diabet de tip 2 indicat de acest studiu poate ajunge până la 67%. De asemenea, cercetările sugerează că expunerea la lumina artificială în timpul nopții, fie că este vorba de lumina galbenă de la lampa de citit, de lumina albastră de la smartphone fie de la televizor, poate îngreuna adormirea.

Chiar și atunci când cercetătorii au luat în considerare tiparele și durata somnului în studiul actual, rezultatele s-au menținut, ceea ce sugerează că un alt mecanism este în joc.

„A sfătui oamenii să evite lumina nocturnă este o recomandare simplă și eficientă, care poate reduce povara globală asupra sănătății a diabetului de tip 2”, concluzionează autorii studiului, conduși de cercetători de la Universitatea Monash din Australia, notează Science Alert.

Alte studii observaționale au asociat lumina artificială din timpul nopții cu rezistența la insulină, însă aceste experimente nu au măsurat sursele de lumină artificială din interior la fel de atent sau pentru o perioadă mai îndelungată.

Anterior, alte studii au arătat că, atunci când echilibrul melatoninei, hormonul somnului, este perturbat și ritmul circadian este dereglat. În aceste condiții, pancreasul poate secreta mai puțină insulină, iar acesta ar putea fi un factor care contribuie la apariția diabetului.

Evitarea luminii artificiale în timpul nopții

Melatonina scade odată cu înaintarea în vârstă. Ea  este  secretată de glanda pineală, iar întunericul este cel care stimulează secreția acesteia, în timp ce lumina oprește sinteza. Ca urmare, melatonina ajută la reglarea ritmului circadian, dar și la sincronizarea ciclului somn-veghe cu noaptea și ziua.

Sunt studii care sugerează că este suficient și un weekend fără lumină artificială pentru resetarea ritmului circadian al unei persoane. Și poate aceasta ar trebui să prescrie medicul unei persoane care are probleme de acest tip.