Luminița de la capătul scandalului: S-a stabilit data când România depune PNRR la Comisia Europeană
După mai multe zile de contre politice și de acuzații legate de faptul că s-ar putea pierde o parte din fondurile prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență, avem o primă dată concretă: România va depune Planul pe 31 mai.
„În discuţia cu preşedintele, cu domnul Orban, cu domnul prim-ministru şi cei doi vicepremieri am convenit ca mâine, în întâlnirea pe care o să o am cu vicepreşedintele Verstager al Comisiei Europene, să mergem pe calendarul de depunere pentru 31 mai pentru PNRR„, a declarat Ghinea, la Parlament.
Atât reprezentanți ai puterii cât și ai opoziției au declarat, începând de săptămâna trecută, că mai multe sectoare prevăzute în PNRR ar putea să nu fie finanțate.
„Unele dintre teme au fost acceptate. Despre alte teme, Comisia Europeană a spus: ‘Cred că vă sunt necesare, dar nu vă dăm bani din PNRR pentru asta’. Noi avem trei miliarde pentru irigaţii. Au zis că nu este o reformă care ajută la rezilienţă după Covid, pentru că acest instrument la nivel european a fost gândit ca statele să se repună pe picioare după criza COVID şi unele teme sunt acceptate, alte teme… Nu e vorba că nu ne dau bani deloc. La unele au zis că e alocarea prea mare şi sunt dispuşi să dea sume mai mici”, afirma săptămâna trecută vicepremierul Dan Barna.
„Proiectele propuse pentru transport, mediu, digitalizare și agricultură nu sunt clare și necesită schimbări fundamentale. Riscăm să avem tăieri față de varianta propusă și pe zona de educație și pe cea dedicată administrației locale”, susține și europarlamentarul PSD Victor Negrescu.
În acest context, Klaus Iohannis a decis să convoace o ședință la ora 16.00 pe tema Planului Național de Redresare și Reziliență cu prim-ministrul Florin Cîțu, președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, viceprim-ministrul Dan Barna, viceprim-ministrul Hunor Kelemen și ministrul Investițiilor, Cristian Ghinea.