Luminița Odobescu: „Mediul geopolitic este marcat de neîncredere”

Publicat: 19 aug. 2024, 20:47, de Autor: Alexandru Bogdan Grigoriev, în Internațional , ? cititori
Luminița Odobescu: „Mediul geopolitic este marcat de neîncredere”
Luminița Odobescu

Mediul geopolitic este marcat de neîncredere şi lipsă de respect faţă de ordinea internaţională, ceea ce duce la escaladarea conflictelor regionale şi la o nouă cursă a înarmării” a afirmat ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu.

Şefa diplomaţiei române, Luminița Odobescu, participă la Conferinţa Statelor Părţi (CSP10) la Tratatul privind comerţul cu arme (ATT), care se desfăşoară la Geneva, până vineri, sub preşedinţia României.

„Aceste provocări cer un nou angajament al statelor părţi pentru ca Tratatul să îşi atingă ţelul şi să aibă un impact semnificativ asupra securităţii internaţionale. Scopul este mai important ca oricând: să reducem suferinţa oamenilor şi să contribuim la pacea, securitatea şi stabilitatea internaţionale şi regionale”, a arătat Odobescu, potrivit unui comunicat transmis, luni, de MAE.

În alocuţiunea sa, ministrul român a marcat celebrarea a zece ani de la intrarea în vigoare a Tratatului privind comerţul cu arme, subliniind rolul esenţial al acestuia în actualul context geopolitic, precum şi importanţa cooperării între toţi actorii implicaţi pentru reducerea suferinţelor umane, promovarea păcii, securităţii si stabilităţii internaţionale. De asemenea, Luminiţa Odobescu a punctat priorităţile Preşedinţiei române a CSP10 privind adoptarea unei strategii pragmatice şi structurate a eforturilor de universalizare a tratatului, precum şi a unei noi orientări în activitatea ATT, axate pe abordarea aspectelor practice de implementare, se mai arată în comunicat.

Sursa citată aminteşte că România a preluat presedinţia CSP10 la 25 august 2023, pe care o exercită până la 23 august 2024, prin reprezentantul permanent al României pe lângă Oficiul Naţiunilor Unite de la Geneva şi Organizaţiile Internaţionale cu sediul în Elveţia, ambasadorul Răzvan Rusu. Pe durata preşedinţiei CSP10, România a încurajat dinamizarea dialogului între statele părţi privind implementarea eficientă a Tratatului, activităţi de universalizare şi măsuri de creştere a transparenţei exporturilor şi importurilor de arme convenţionale. Totodată, priorităţile preşedinţiei române au inclus organizarea unor dezbateri pe tema rolului cooperării inter-instituţionale în implementarea prevederilor ATT.

Tratatul reuneşte 115 state părţi şi 28 de state semnatare, având una dintre cele mai rapide rate de ratificare sau aderare dintre toate tratatele din domeniul dezarmării şi neproliferării, se mai arată în comunicatul MAE.