Lunea Albă, ziua în care se deschid porțile Raiului. Semnificații și tradiții în Săptămâna Luminată

Publicat: 21 apr. 2025, 17:11, de Patrisia Brătan, în ACTUALITATE , ? cititori
Lunea Albă, ziua în care se deschid porțile Raiului. Semnificații și tradiții în Săptămâna Luminată
sursa foto: Getty Images

Am intrat în Săptămâna Luminată, când totul stă sub semnul luminii, simbolul Învierii lui Hristos. În Lunea Albă se spune se deschid porțile Raiului și ale iertării, fiind ziua în care nu ai voie să-ți refuzi rudele. 

Tradiții și semnificații în Lunea Albă

În Lunea Albă se obişnuieşte ca finii să se ducă în vizită la naşi, cu pască şi ouă roşii, iar copiii merg la părinţi. Naşii trebuie să îi ospăteze pe fini, deoarece tradiţia spunea că aceştia mergeau împreună la hora satului.

Un alt obicei lăsat din bătrâni specific acestei zile este stropirea cu apă. Se spune că ritualul are la origine povestea despre o fată evreică ce a leşinat la auzul veștii învierii lui Hristos, fiind readusă în simţiri de nişte tineri ce au stropit-o cu apă.

In mare parte a Transilvaniei, tinerii încă păstrează tradiția. Ei merg îmbrăcați tradițional sa stropească fete cu parfum. La rândul lor, tinerele oferă feciorilor câteva daruri.

Vezi și: Ce nu ai voie să faci în ziua de Paște, conform tradițiilor

Săptămâna Luminată, destinată morților

Se spune că cei care mor în ziua de Paşte şi în prima săptămână de după sărbătoare ajung direct în rai.  Lumina şi uşile raiului sunt deschise, iar cele ale iadului sunt închise, potrivit unor credinţe populare. Altele descriu că acela care se naşte în această săptămână va fi un om norocos.

Marţea din Săptămâna Luminată se mai numeşte şi Marţea Alba şi este impusă drept zi nelucrătoare. Nu se spală, nu se calcă, nu se face curat. Femeile din multe zone rurale dau de pomană în această zi pasca rămasă și vin roşu.

Miercurea din Săptămâna Luminată poarta numele de Sfânta Mercurie. Bărbaţii se duc să muncească la câmp, însă femeile au interdicţie. Conform tradiţiei, nu e bine a munci de „nunta şoarecilor”.

Joia din Săptămâna Luminată mai e numită şi Joia Verde, o zi în care se cinstesc holdele, grădinile şi grânele. Cine munceşte în această zi aduce asupra casei nenorocul, seceta şi dăunătorii în livezi.

Vinerea din Săptămâna Luminată poartă numele de Vinerea Scumpă sau Fântăniţa. Este sărbătoarea Izvorului Tămăduirii.