Lupta pentru șefia NATO: aliatul lui Putin în Europa îl favorizează indirect pe Iohannis
Premierul olandez Mark Rutte a declarat marți că este „optimist cu prudență” în ceea ce privește șansele sale de a deveni secretar general al NATO, după discuțiile purtate cu premierul ungar Viktor Orban. Rutte speră că Ungaria va renunța la opoziția sa față de numirea sa în fruntea Alianței, transmite France Presse.
Sprijinul majorității membrilor NATO
Mark Rutte este principalul candidat pentru a-l înlocui pe norvegianul Jens Stoltenberg până la sfârșitul anului 2024, beneficiind de susținerea majorității membrilor NATO, inclusiv a Statelor Unite. Cu toate acestea, el se confruntă cu opoziția premierului ufngar Viktor Orban și cu concurența președintelui român Klaus Iohannis.
„Sunt optimist cu prudență în ceea ce privește Ungaria”, a declarat Rutte după întâlnirea cu Orban, care a avut loc în marja summitului informal al celor 27 de lideri europeni, luni seara, la Bruxelles.
Condițiile impuse de Orban
Viktor Orban indicase că ar putea renunța la opoziția sa dacă Rutte își va cere scuze pentru comentariile considerate jignitoare la adresa Ungariei și dacă Budapesta va obține o scutire de la creșterea ajutorului militar acordat Ucrainei. Rutte a afirmat însă că Orban nu i-a cerut scuze și că a subliniat importanța de a privi spre viitor. „Am lăsat lucrurile așa, am luat notă, privind spre viitor, iar el nu a pretins scuze”, a precizat premierul olandez.
Următoarele etape
Țările NATO doresc să ajungă la un acord privind succesorul lui Stoltenberg înainte ca liderii Alianței să se întâlnească la Washington în iulie. În acest context, sprijinul Ungariei ar putea fi decisiv pentru Rutte, iar poziția lui Viktor Orban ar putea influența semnificativ cursa pentru șefia NATO, unde Klaus Iohannis rămâne un concurent important.