Lupta pentru viitorul Moldovei: Dezinformarea bazată pe gen este arma secretă a Rusiei
Pe măsură ce Moldova se îndreaptă cu pași repezi către alegeri critice duminică, miza nu ar putea fi mai mare. Actori rău intenționați, finanțați din surse străine, lucrează pentru a influența opinia publică a țării. Și ținta lor? Președinta Maia Sandu — care luptă nu doar pentru realegere, ci și pentru viitorul țării sale ca democrație europeană, scrie Politico.
În calitate de prima femeie președinte a Moldovei, candidatura lui Sandu a devenit punctul central al unui val de atacuri de dezinformare bazate pe gen, toate menite să-i submineze conducerea și să împiedice referendumul de aderare a națiunii la UE, care coincide cu alegerile.
Aceste alegeri nu sunt unele obișnuite. Este un atac total asupra suveranității Moldovei, iar în centrul luptei se află un adevăr simplu: cine controlează narațiunea determină viitorul Moldovei.
Într-un câmp electoral aglomerat de 10 candidați, Sandu este încă așteptată să câștige primul tur, în ciuda eforturilor de a o slăbi și discredita pe ea și pe femeile care servesc în administrația sa. Aceste atacuri sunt bazate pe gen, insidioase și necruțătoare, încercând să exploateze normele tradiționale de gen într-o țară în care 97% din populație consideră că femeile ar trebui să fie „prețuite și protejate de bărbați”.
Însă nu este vorba despre valorile tradiționale — este vorba despre manipularea lor pentru a menține influența Rusiei asupra Moldovei.
Dezinformarea care vizează femeile lider nu este doar o problemă a femeilor. Este o problemă de democrație; este o problemă a drepturilor omului; iar în era digitală, este și o chestiune de securitate națională. Aceste minciuni armate sunt menite să fractureze temeliile guvernării participative și să erodeze încrederea în democrație. Organizația noastră, #ShePersisted, urmărește aceste tendințe toxice din 2022, identificând narațiuni comune de gen care vizează femeile din politică pe platformele digitale majore din țări precum Italia, Ungaria și Ucraina. Acum, Moldova a devenit cel mai recent câmp de luptă din strategia de destabilizare a Rusiei.
Paralelele cu SUA sunt izbitoare aici. La fel ca vicepreședinta Kamala Harris, care a fost, de asemenea, ținta campaniilor de dezinformare, candidatura lui Sandu a fost un paratrăsnet pentru misoginia învelită în retorica politică. Și așa cum am văzut afirmații false despre identitatea și calificările lui Harris, platformele de socializare din Moldova sunt pline de videoclipuri false și teorii ale conspirației care vizează președintele în exercițiu.
Ambele femei s-au confruntat cu un aval de atacuri digitale menite să slăbească încrederea publicului în conducerea lor – atacuri care sunt de gen, rasiste și xenofobe – și nu este întâmplător că aceste narațiuni se răspândesc atât de ușor. Algoritmii rețelelor sociale răsplătesc conținutul cel mai divizibil. Pentru Kremlin, manipularea discursului online prin algoritmi este la fel de ușoară ca și împușcarea peștilor într-un butoi, totul datorită oligarhilor din tehnologie care promovează acest mediu, în care distorsiunile digitale înfloresc în numele menținerii utilizatorilor cuplati și a agenților de publicitate să plătească.
În Moldova, în special, actorii rău intenționați sunt explicit pro-ruși, folosind un comportament neautentic și coordonat pentru a-și însămânța și amplifica atacurile. Campaniile fac parte dintr-o strategie mai amplă de destabilizare a țării, de alungare a pro-europeanului Sandu și de a trage Moldova înapoi pe orbita Rusiei.
Folosirea de către Kremlin a deepfake-urilor și a narațiunilor false — susținând că F-16 ucraineni vor ateriza în curând pe pământul Republicii Moldova și inventând povești despre „educația sexuală” obligatorie impusă de UE — oglindește haosul pe care a încercat să-l semene în alegerile din SUA din 2016. Cu toate acestea, metodele sale au devenit mai sofisticate. Potrivit unei declarații comune a SUA, Canadei și Marii Britanii, Rusia folosește în prezent în mod activ „dezinformarea, activitățile criminale și ascunse și corupția pentru a submina suveranitatea și procesele democratice” în viitoarele alegeri din Republica Moldova.
Cu toate că există o alertă roșie, companiile de media digitale, în mare parte bazate în SUA, continuă să acționeze ca profitori moderni ai conflictelor. La începutul acestui an, #ShePersisted a combinat ascultarea socială cu analizele de date forensice pentru a înțelege toxicitatea îndreptată împotriva liderelor feminine din Moldova. Rezultatele? O privire înfricoșătoare asupra viitorului campaniilor globale de dezinformare. De la deepfake-uri cu Sandu demisionând în timp ce poartă un hijab până la oferte de mită pentru alegători pentru a respinge integrarea Moldovei în UE, manipularea este la fel de diversificată pe cât este de periculoasă.
Într-un caz, oligarhul exilat și liderul opoziției Ilan Shor — văzut pe scară largă ca fiind „omul Moscovei în Moldova” — a folosit Facebook pentru a rula sute de anunțuri care au fost vizualizate de 155 de milioane de ori. Faptul că a putut face acest lucru fără a se afla, de fapt, în Moldova, este o dovadă a puterii infrastructurii online care i-a fost oferită, având în vedere că Meta a eșuat repetat să urmărească și să elimine aceste campanii coordonate. Dar amenințările nu se limitează la manipularea politică. Traficanții de persoane și escrocii folosesc aceleași platforme pentru a victimiza moldovenii. Într-o țară în care 80% din populație este profund îngrijorată de traficul de persoane, platformele de socializare au devenit principalul instrument pentru traficanti, vizând femeile și fetele vulnerabile. Și ce a făcut Meta? Aproape nimic. Indiferent de abuzurile clare, giganții rețelelor sociale continuă să prioritizeze profiturile în detrimentul siguranței, permițând atât dezinformării de gen, cât și exploatării criminale să prospere.
Pentru Moldova, drumul din față este acum plin de pericole — este o cale pe care SUA o cunoaște foarte bine. Și pe măsură ce Sandu se pregătește pentru o alegeri strânse, paralelele dintre provocările cu care se confruntă liderii feminini din întreaga lume sunt imposibil de ignorat. Fie că este vorba de Harris sau Sandu, dezinformarea de gen este printre cele mai puternice instrumente pe care actorii rău intenționați le folosesc pentru a eroda progresul democratic în întreaga lume astăzi. Și dacă platformele de socializare nu vor acționa pentru a-și aplica propriile reguli — eliminând postările care incită la violență, dezactivând conturile care răspândesc minciuni de gen și limitând amplificarea dezinformării — vor continua să fie complice la corodarea democrației. Alegerile din Moldova nu sunt doar o luptă pentru viitorul politic al unei femei, ci și o luptă pentru viitorul democrației în sine. Ca orice luptă bună, necesită acțiune — în acest caz, atât online, cât și offline. Și dacă nu reușim să abordăm utilizarea dezinformării de gen ca armă acum, următorul câmp de luptă ar putea fi mult mai aproape de casă.