Macron, plângere împotriva unui artist. Imaginea care a provocat controverse: președintele decapitat

Publicat: 06 feb. 2025, 11:21, de Corina Oprea, în Internațional , ? cititori
Macron, plângere împotriva unui artist. Imaginea care a provocat controverse: președintele decapitat

Președintele francez Emmanuel Macron a depus o plângere oficială în Guadelupa, după ce într-o expoziție de artă a fost prezentată o lucrare ce îl înfățișa cu capul decapitat. Plângerea, formulată săptămâna trecută, a fost confirmată de Caroline Calbo, procuror din arhipelagul francez al Caraibelor, care a declarat că dosarul a fost înaintat unui judecător de instrucție.

Lucrarea incriminată: artă sau instigare la adresa lui Macron?

Opera de artă care a provocat scandalul înfățișa un bărbat care ținea în mână capul decapitat al președintelui Macron, sugerând o scenă violentă cu puternice conotații politice. Această reprezentare a fost considerată de către șeful statului drept o amenințare directă la adresa sa, ceea ce a determinat reacția juridică.

„Preşedintele a depus o plângere şi cazul a fost înaintat unui judecător de instrucţie”, a declarat Caroline Calbo, confirmând informaţiile din presa locală.

Artistul care a realizat lucrarea a refuzat să ofere comentarii detaliate, susținând că nu are informații despre plângerea depusă.

Lucrarea făcea parte din expoziția „Exposé.e.s au chlordécone”, organizată în ianuarie la Centre des Arts din Pointe-à-Pitre, principalul oraș al Guadelupei. Această expoziție reunea 44 de artiști și avea drept scop evidențierea problemelor sociale și ecologice din regiune, inclusiv efectele pesticidului chlordécone, utilizat în trecut pe plantațiile de banane și considerat responsabil pentru numeroase probleme de sănătate.

Centre des Arts, locația unde a avut loc expoziția, este o clădire aflată în renovare de mai mulți ani și ocupată în prezent de un colectiv de artiști cunoscut sub numele de Kolektif Awtis Rézistans. Aceștia promovează teme politice și sociale prin intermediul artei, abordând subiecte controversate precum colonialismul, inegalitățile sociale și efectele toxice ale industrializării.

Înainte ca plângerea lui Emmanuel Macron să fie făcută publică, organizatorii expoziției au decis să îndepărteze toate lucrările, inclusiv cea incriminată. Membrii colectivului de artiști au declarat că expoziția fusese deja demontată în momentul anunțării plângerii, sugerând că decizia de eliminare a lucrărilor nu a fost neapărat o consecință directă a intervenției judiciare.