MAE: 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie ai acestora au cerut asistenţă pentru evacuarea din Sudan
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă că, până în prezent, 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie ai acestora, cetăţeni sudanezi, au cerut asistenţă pentru evacuarea din Sudan.
Ambasada României în zonă a fost închisă încă din 2021, iar asistenţa consulară este acordată prin intermediul Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei). Din 17 aprilie, România a ridicat nivelul de alertă la 8 din 9, respectiv ”Manifestați atenție deosebită”.
”Ministerul Afacerilor Externe precizează că, în contextul evoluţiilor legate de situaţia de securitate din Sudan, task-force-ul interinstituţional pentru gestionarea situaţiei, activat din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu începând cu data de 16 aprilie 2023, şi-a continuat activitatea pentru sprijinirea şi acordarea de asistenţă cetăţenilor români aflaţi pe teritoriul Sudanului, în vederea evacuării în condiţii de siguranţă a acelora care au solicitat-o”, a transmis, duminică, MAE, într-un comunicat de presă.
Sursa citată a precizat că, încă de la momentul activării task force-ului interinstituţional, au fost efectuate, prin misiunile diplomatice române implicate şi partenerii instituţionali, numeroase demersuri pentru identificarea şi contactarea cetăţenilor români şi a membrilor acestora de familie aflaţi în Sudan, precum şi stabilirea unor modalităţi optime de evacuare.
”MAE precizează că activitatea Ambasadei României la Khartoum a fost suspendată în anul 2021, iar serviciile de asistenţă şi protecţie consulară pentru cetăţenii români din Sudan sunt asigurate de Ambasada României la Addis Abeba (Republica Federală Democratică a Etiopiei). Totodată, MAE precizează că, până în prezent, la nivelul Ambasadei României la Addis Abeba, îşi înregistraseră prezenţa şi/sau au fost contactaţi de misiunea diplomatică română în vederea evacuării 22 de cetăţeni români şi 4 membri de familie, cetăţeni sudanezi”, a mai transmis MAE.
Ministerul a precizat că, având în vedere deteriorarea situaţiei de securitate, începând cu data 17 aprilie 2023 a fost ridicată alerta de călătorie pentru Sudan la nivelul 8 din 9 (Manifestaţi atenţie deosebită – https://www.mae.ro/travel-alerts/2924).
”Task-force-ul interinstituţional îşi continuă activitatea în regim 24h/7zile, monitorizează evoluţiile din zonă şi menţine legătura cu cetăţenii români din Sudan şi cu celelalte state membre UE, în vederea evacuării cetăţenilor români şi membrilor acestora de familie care şi-au exprimat dorinţa de a fi repatriaţi. MAE recomandă ferm tuturor cetăţenilor români care se află pe teritoriul Sudanului să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate”, a mai precizat instituţia.
Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numărul de telefon al Ambasadei României la Addis Abeba +251 116 622 675, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români au la dispoziţie şi numărul de telefon de urgenţă al misiunii diplomatice +251 935 350 059.
La 15 aprilie, în Sudan au izbucnit lupte între armata ţării şi un grup paramilitar, conflictul desfăşurându-se inclusiv în capitala Khartoum. Plonjarea bruscă a Sudanului în război a dat peste cap planurile de restaurare a regimului civil, a adus o ţară deja sărăcită în pragul unui dezastru umanitar şi a ameninţat cu un conflict mai amplu care ar putea atrage puteri externe.
Peste 400 de persoane au murit într-o săptămână în confruntările dintre armata sudaneză şi gruparea paramilitară RSF, care au organizat împreună o lovitură de stat în 2021, dar au ajuns la neînţelegeri în timpul negocierilor pentru un plan de formare a unui guvern civil şi de integrare a RSF în forţele armate.
Duminică, Statele Unite au anunţat că şi-au evacuat personalul diplomatic din Khartoum, în timp ce eforturile similare ale altor ţări păreau să întâmpine probleme din cauza unei reizbucniri a ostilităţilor.