Magneziu și vitamina C: le luăm împreună în caz de oboseală?
Magneziul și vitamina C sunt doi nutrienți esențiali care oferă numeroase beneficii organismului. Ei pot fi combinați pentru a ne recăpăta tonusul. Pentru aceasta, este necesară o dietă echilibrată, care să includă nutrienți utili, în special magneziu și vitamina C.
Între acești nutrienți nu există nicio interacțiune negativă. Dimpotrivă, consumul lor contribuie la reducerea oboselii fizice și psihice.
Vitamina C asigură protecția celulelor care se confruntă cu stresul oxidativ, formarea țesuturilor conjunctive, a nervilor, absorbția fierului etc. Magneziul contribuie la protejarea sănătății oaselor și a dinților, la funcționarea optimă a sistemului nervos și a mușchilor, inclusiv a reacțiilor enzimatice din organism. Împreună, vitamina C și magneziul ajută la combaterea oboselii fizice și psihice, dar mai ales a stresului. Magneziul are rolul unui relaxant natural, recomandat în cazul tulburărilor de somn, în timp ce vitamina C este excelentă pentru întărirea sistemului imunitar.
Alimente bogate în magneziu și vitamina C
Surse naturale de magneziu:
- ciocolată neagră și cacao;
- semințe de floarea soarelui, de dovleac;
- migdale, alune, caju, nuci etc.;
- fasole uscată, năut, linte;
- fructe de mare și pește gras (hamsii, sardine, macrou etc.);
- fructe deshidratate (banană, curmale, caise etc.);
- legume verzi: spanac, avocado, broccoli;
- cereale integrale.
Principalele surse naturale de vitamina C sunt fructele și legumele: citrice, coacăze negre, zmeură, afine, kivi, ananas, dar și pătrunjelul proaspăt, cimbrul proaspăt, ardeiul roșu, broccoli, conopida.
Așadar, putem combina magneziul cu vitamina C fără nicio problemă. Acești doi nutrienți pot fi consumați simultan, în special pentru combaterea oboselii. Acţionează sinergic pentru a reda energia şi vitalitatea organismului.
Este posibil să le folosiți sub formă de suplimente alimentare, în timpul unui tratament revigorant, dar mai ales în sezonul rece pentru prevenirea stărilor de depresie și a infecțiilor respiratorii specifice lunilor de iarnă. Totuși, de reținut că suplimentele vor fi administrate la indicația medicului și nu ar trebui să fie un înlocuitor pentru o dietă sănătoasă, echilibrată. Deoarece un regim alimentar, care include fructe, legume, cereale integrale, proteine și grăsimi sănătoase, ar trebui să furnizeze, în mod normal, toți nutrienții necesari pentru o stare de sănătate bună.