Mahmureala: cum procedăm după excesele bahice?

Publicat: 26 apr. 2024, 19:29, de Radu Caranfil, în Sănătate , ? cititori
Mahmureala: cum procedăm după excesele bahice?

Atunci când vine vorba despre mahmureală, multe persoane sunt în căutarea unor remedii eficiente care să atenueze simptomele neplăcute. Într-un articol recent publicat și revizuit de către Howard E. LeWine, MD, editorul medical șef al Harvard Health Publishing, sunt prezentate 7 moduri de a combate mahmureala și de a aduce o ușurare dimineții de după o beție.

Mahmureala pare să fie modul prin care corpul ne reamintește de pericolele excesului de alcool. Din punct de vedere fiziologic, este o combinație de simptome: diaree, oboseală, dureri de cap, greață și tremurături sunt simptomele clasice. Uneori, tensiunea arterială sistolică crește, inima bate mai rapid decât în mod normal, iar glandele sudoripare produc în exces — dovezi că reacția de „luptă sau fugă” este intensificată. Unele persoane devin sensibile la lumină sau sunet. Altele suferă de senzație de vărsături (vertij).

Rezultatul este pură suferință. Din fericire, cunoașterea cauzelor mahmurelii, precum și diferite modalități de a o trata, pot ajuta.

Ce cauzează mahmureala?

Cauzele sunt la fel de variate ca și simptomele. Alcoolul este metabolizat în acetaldehidă, o substanță toxică la niveluri ridicate. Cu toate acestea, concentrațiile rar ajung atât de mari, așa că aceasta nu este o explicație completă.

Alcoolul interferează cu activitatea creierului în timpul somnului, astfel că o mahmureală poate fi o formă de privare de somn. Alcoolul perturbă hormonii care reglează ceasurile biologice, ceea ce poate fi motivul pentru care o mahmureală poate părea ca o jetlag, și invers. Alcoolul poate declanșa, de asemenea, migrene, astfel că unele persoane pot crede că au mahmureală când, de fapt, suferă de migrene induse de alcool.

(Jetlag-ul este o afecțiune temporară care apare atunci când ritmul tău biologic (cunoscut și sub numele de ritm circadian) este perturbat în urma unui zbor rapid peste mai multe fusuri orare. Acesta poate afecta starea ta generală de bine și poate provoca simptome precum oboseală, dificultăți de concentrare, insomnie, iritabilitate, indigestie și confuzie mentală.

Cauza principală a jetlag-ului este faptul că organismul tău își menține ritmurile biologice în funcție de ciclurile de lumină și întuneric la care este obișnuit. Atunci când călătorești rapid pe o distanță mare, cum ar fi în timpul unui zbor transcontinental sau transoceanic, aceste ritmuri pot fi perturbate, deoarece treci printr-o serie de fusuri orare, iar corpul tău nu se adaptează imediat la noua rutină de somn și trezire.

Jetlag-ul poate dura câteva zile sau chiar mai mult, în funcție de cât de multe fusuri orare traversezi și de cât de repede se adaptează corpul tău la noul program. Există câteva strategii care te pot ajuta să minimizezi efectele jetlag-ului, cum ar fi expunerea la lumină naturală în timpul zilei, evitarea consumului excesiv de cafeină și alcool înainte de culcare și încercarea de a-ți adapta progresiv rutina de somn la noul fus orar.)

 

Mahmureala începe după ce nivelurile de alcool din sânge încep să scadă. De fapt, potrivit unor experți, cele mai grave simptome apar când nivelurile ajung la zero.

Ingredientul cheie pare să fie „consumul până la intoxicație”; cât de mult ai băut pentru a ajunge acolo este mai puțin important. De fapt, mai multe studii sugerează că cei care consumă alcool în cantități moderate sunt mai vulnerabili la mahmureală decât cei care consumă cantități mari. Totuși, există și cercetări care par să contrazică acest lucru, arătând că persoanele cu istoric familial de alcoolism au mahmureli mai grave. Cercetătorii spun că unele persoane pot avea probleme cu alcoolul pentru că beau în încercarea de a ameliora simptomele mahmurelii.

7 remedii pentru mahmureală

Desigur, renunțarea la alcool este cea mai bună soluție. Dar dacă bei, iată câteva sfaturi simple care te pot ajuta să previi și să ameliorezi suferința.

  1. Hidratarea. Alcoolul promovează urinarea deoarece inhibă eliberarea de vasopresină, un hormon care scade volumul de urină produs de rinichi. Dacă mahmureala ta include diaree, transpirație sau vărsături, s-ar putea să fii și mai deshidratat. Deși greața poate face dificil să ingerezi ceva, chiar și câteva înghițituri de apă ar putea ajuta.
  2. Consumul de carbohidrați. Alcoolul poate scădea nivelurile de zahăr din sânge, astfel că teoretic, unele dintre oboselile și durerile de cap ale unei mahmureli pot fi din cauza unui creier care funcționează fără suficient combustibil. Mai mult, multe persoane uită să mănânce când beau, scăzând și mai mult nivelul de zahăr din sânge. Pâine prăjită și suc este o modalitate de a aduce nivelurile înapoi la normal.
  3. Evitarea băuturilor alcoolice mai întunecate. Experimentele au arătat că lichiorurile limpezi, precum vodcă și gin, tind să provoace mahmureli mai puțin frecvent decât cele întunecate, precum whiskey-ul, vinul roșu și tequila. Principala formă de alcool din băuturile alcoolice este etanolul, dar lichiorurile mai întunecate conțin compuși chimici înrudiți (congeneri), inclusiv metanolul. Aceleași enzime procesează atât etanolul, cât și metanolul, dar metabolizanții metanolului sunt deosebit de toxici, astfel că ar putea provoca o mahmureală mai rea.
  4. Luarea unui analgezic — dar nu paracetamol. Aspirina, ibuprofenul (Motrin, alte mărci) și alte medicamente antiinflamatoare nonsteroidiene (AINS) pot ajuta cu durerea de cap și cu senzația generală de moleșeală. AINS-urile, însă, pot irita un stomac deja iritat de alcool. Nu lua acetaminofen (paracetamol): dacă alcoolul persistă în organismul tău, acesta poate accentua efectele toxice ale acetaminofenului asupra ficatului.
  5. Consumul de cafea sau ceai. Cafeina nu pare să aibă puteri speciale împotriva mahmurelii, dar ca stimulent, ar putea ajuta cu somnolența. Totuși, este important să ții cont că alcoolul și cafeina nu ar trebui niciodată amestecate deoarece cafeina poate masca efectele depresive ale alcoolului, făcându-i pe consumatori să se simtă mai vioi decât ar fi altfel.
  6. Luarea vitaminelor B și zincului. Un studiu publicat în The Journal of Clinical Medicine a evaluat dietele pentru 24 de ore înainte și după ce a avut loc consum excesiv de alcool. A fost un studiu mic și rezultatele s-au bazat pe faptul că participanții au spus ce au mâncat. Cu toate acestea, s-a constatat că persoanele ale căror consum de alimente și băuturi conținea cantități mai mari de zinc și vitamine B au avut mahmureli mai puțin severe.
  7. Părul câinelui”. Sau cui pe cui se scoate. Băutura pentru a ameliora simptomele unei mahmureli este uneori numită „a lua părul câinelui” sau „părul câinelui care te-a mușcat”. Ideea este că mahmurelile sunt o formă de sevraj alcoolic, așa că o băutură sau două vor atenua sevrajul. Cu toate acestea, părul câinelui doar perpetuează un ciclu. Nu te lasă să te refaci. Deci, fără cui pe cui se scoate!

Cum să previi mahmureala

Efectele mahmurelii pot varia de la o persoană la alta. De exemplu, impactul alcoolului asupra unei persoane mai mici va fi, în general, mai puternic decât asupra unei persoane mai mari. Iată câteva sfaturi care te pot ajuta să previi apariția mahmurelii atunci când consumi alcool:

  • Bea încet și nu pe stomacul gol.
  • Consumă alcool în mod moderat.
  • Femeile ar trebui să consume maximum o băutură pe zi, în timp ce bărbații nu ar trebui să depășească două băuturi pe zi. O băutură este considerată a fi echivalentul a 360 mililitri de bere cu aproximativ 5% alcool, 150 mililitri de vin cu aproximativ 12% alcool sau 45 mililitri de băutură spirtoasă cu 80 de grade.
  • Consumă un pahar de apă între băuturile alcoolice. Acest lucru te va ajuta să consumi mai puțin alcool și să reduci deshidratarea provocată de acesta.

 

Sunteți, deci, preveniți. Puteți privi cu optimism spre foarte apropiatele sărbători pascale. Și, la urma urmelor, cine suntem noi să dăm atâtea sfaturi?