34 de sancțiuni pentru încălcarea normelor electorale. Au apărut și infracțiuni
Până la ora 14,00, angajații MAI au fost sesizați asupra a 80 de posibile incidente legate de desfășurarea alegerilor. Dintre acestea 43 au fost confirmate, 16 sunt în curs de verificare și 21 neconfirmate.
Cadrele MAI au aplicat 34 de sancțiuni contravenționale: 7 amenzi în valoare de 11.700 de lei și 27 de avertismente.
De asemenea, ofițerii MAI efectuează cercetări și cu privire la opt posibile infracțiuni.
Polițiștii din Ploiești cercetează un bărbat pentru fraudă la vot după ce, în momentul în care s-a prezentat la o secție să voteze, Sistemul Informatic de Monitorizare a Prezenței la Vot și de Prevenire a Votului Ilegal a semnalat că bărbatul votase deja la o altă secție.
În București, se efectuează cercetări față de o persoană, cu domiciliul în altă localitate, care a votat la referendum, deși nu avea acest drept pentru că îi expirase viza de reședință.
Polițiștii din Piatra-Neamț au fost sesizați cu privire la faptul că un alegător ar fi primit două buletinele de vot, cu care ar fi intrat în cabina de vot. Polițiștii au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de fraudă la vot, sub forma tentativei.
Polițiștii bihoreni efectuează cercetări în urma unei sesizări referitoare la o posibilă situație privind transportarea organizată la secțiile de votare a unor alegători, de către membrii unor partide politice. Polițiștii de ordine publică, echipaje de poliție rutieră și jandarmii sunt prezenți în teren, în zona respectivă, și monitorizează situația, pentru a preveni și a combate orice încălcare a legii.
Un bărbat din București a fost sancționat cu amendă de 4.000 de lei după ce a sesizat la 112 că la o secție din județul Giurgiu s-ar permite intrarea în cabina de vot a câte două persoane. În urma verificărilor efectuate de polițiști, aspectele sesizate nu s-au confirmat.
Polițiștii din București au sancționat contravențional cu amendă în valoare de 200 de lei un bărbat care a adresat expresii jignitoare pe timpul sosirii unui demnitar la o secție de votare din sectorul 1.
Tot în București, polițiștii fac cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare, în cazul unui conflict apărut între două persoane în incinta unei secții de votare din sectorul 5 al Capitalei.
Polițiștii din județul Iași au fost sesizați prin 112 de către o persoană cu privire la faptul că soției sale, care are domiciliul în municipiul Iași, i-a fost refuzată exercitarea dreptului la vot pe liste suplimentare la o secție dintr-o altă localitate. Polițiștii au constatat că președintele secției de votare i-a comunicat că, din cauza numărului mare de persoane care au votat pe liste suplimentare, raportat la numărul de buletine existente, ar fi de preferat să voteze la secția de votare la care este arondată. În cauză a fost întocmit dosar penal.