Mai este loc pentru noi proiecte imobiliare în marile oraşe sau revine oferta de apartamente în câmp? Oraşul cu cel mai mult teren disponibil în zona centrală

Publicat: 04 dec. 2024, 11:47, de Ady Ivașcu, în ECONOMIE , ? cititori
Exclusiv
Mai este loc pentru noi proiecte imobiliare în marile oraşe sau revine oferta de apartamente în câmp? Oraşul cu cel mai mult teren disponibil în zona centrală
Este foarte mult teren disponibil în marile oraşe, în locaţii semicentrale. Clujul este excepţia

Proiectele imobiliare care au apărut în ultimii ani au locaţii mult mai bune decât proiectele vechi, spun specialiştii în domeniu consultaţi de Puterea.ro, dar observatorii pieţei se întreabă dacă mai există loc pentru noi proiecte în marile oraşe ale României sau revine oferta de apartamente în câmp, pentru care cererea a cam dispărut în ultima perioadă.

Este foarte mult teren disponibil în marile oraşe, în locaţii semicentrale. Clujul este excepţia

Este foarte mult teren disponibil în marile oraşe, în locaţii semicentrale. Au fost foarte multe platforme industriale. Aşa a gândit Ceauşescu oraşele. A creat fabrici şi în jurul lor locuinţe. Unele platforme industriale din marile oraşe au fost deja transformate în cartiere rezidenţiale, altele nu. Proiectele noi care au apărut în ultimii ani au locaţii mult mai bune decât proiectele mai vechi. Au apărut pe terenurile acestor foste platforme industriale„, a declarat pentru Puterea.ro directorul de marketing al platformei Imobiliare.ro, Daniel Crainic.

Oraşul cu cel mai mult teren disponibil în zona centrală

Centrul Timişoarei este plin de teren disponibil, a afirmat reprezentantul platformei imobiliare, referindu-se la faptul că încă mai există loc pentru noi proiecte imobiliare în marile oraşe.

Clujul rămâne însă un caz atipic, acolo fiind puţin teren disponibil.

Preţurile apartamentelor în România au crescut puternic în acest an, mult peste estimările de la începutul anului, iar unii observatori ai pieţei au pus această dinamică pe seama lipsei terenurilor disponibile pentru noi proiecte, combinată cu obstacolele în emiterea de autorizaţii de construire în anumite oraşe.

Pentru 2025, estimările arată o continuare a creşterii preţurilor, mai moderată însă decât în 2024, şi cu posibile corecţii pe anumite segmente.

Nu este exclus să vedem corecţii de preţ pe anumite segmente. Dacă nu vom vedea o reluare a autorizaţiilor de construcţie în Bucureşti, presiunea pe preţuri va fi mare pe segmentul apartamentelor noi. Oferta în scădere în Bucureşti pune presiune pe preţuri pe segmentul periurban. În plus, există persoane care se mută din periurban (zona situată în jurul oraşului) în Bucureşti, din cauza aglomeraţiei. Creşte cererea pe o ofertă în scădere„, a explicat Daniel Crainic.

Locaţia rămâne în continuare cheia, susţin specialiştii în imobiliare.

Cu cât locuinţa este într-o locaţie cu infrastructură urbană, spre exemplu aproape de metrou, cererea va fi mai mare.

Dacă vorbim de proiecte imobiliare în câmp, cererea ca scădea sau va dispărea complet, susţin analiştii pieţei.

La preţuri, segmentul vechi va urma trendul dat de segmentul locuinţelor noi (cele construite în ultimii 5 ani; de exemplu, un apartament construit în 2018 este considerat pe segmentul vechi).

Deşi ca volum de apartamente, segmentul vechi va avea o pondere importantă în piaţă, segmentul nou va dicta preţurile.”Este normal să fie aşa. Există o diferenţă de preţ mare între vechi şi nou. Au fost ani de zile în care segmentul vechi era mai scump decât cel nou, ceea ce nu se justifică”, a mai spus reprezentantul Imobiliare.ro.