Mai mult de 8.000 de angajați ai CE Oltenia și Hunedoara vor fi concediați până în 2023
Un proiect de Ordonanță de Urgență publicat de Ministerul Energiei pentru dezbatere publică prevede concedierea a 8.354 angajați ai Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara, dar și de la Compania Națională a Uraniului și de la Societatea Națională de Închideri de Mine din Valea Jiului.
Cei mai mulți, respectiv 8.060, vor fi de la cele două Complexuri Energetice.
„Prezentul act normativ propune acordarea venitului lunar de completare şi a unor plăţi compensatorii, ca măsură de protecţie socială de care să beneficieze persoanele disponibilizate din companiilor afectate. Numărul estimat de persoane concediate este de 8.354, din care: 4.063 persoane – Societatea Complexul Energetic Hunedoara SA (CEH); 264 persoane – Compania Naţională a Uraniului SA (CNU); 3.997 persoane – Societatea Complexul Energetic Oltenia SA (CEO); 30 persoane – Societatea Naţională de Închideri de Mine Valea Jiului SA (SNIM). Totalul cheltuielilor aferente veniturilor de completare aferente acordate pentru o perioada de până la 48 luni este estimat la acest moment la suma de 915.689.000 lei. Aceste măsuri propuse prin prezentul act normativ au în vedere interesul social, politica legislativă a statului român şi cerinţele corelării cu reglementarile interne şi ale armonizării legislaţiei naţionale”, se arată în proiect.
Plăți compensatorii
Cei disponibilizați vor primi salarii compensatorii pentru o perioadă de 24 – 48 de luni. Perioada de concediere este prevăzută să se încheie la sfârșitul anului 2023.
„Se prevede totodată, prin excepţie de la prevederile art.14 si 15 din Legea 200/2006 privind constituirea şi utilizarea Fondului de garantare pentru plata creanţelor salariale, plăţile compensatorii prevăzute prin contractul colectiv de muncă pentru pesoanele concediate în conditiile art. 1 se pot suporta integral şi din Fondul de garantare pentru plata creantelor salariale, dar nu mai mult de valoarea totală stabilită prin contractul colectiv de muncă în vigoare la data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă. Este prevăzută o normă tranzitorie în sensul că stabilirii modului de aplicare în timp şi asupra persoanelor a actului normativ în sensul că, persoanele care, la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, beneficiaza de venituri lunare de completare acordate in temeiul prevederilor Ordonantei de urgenta nr. 69/2019, vor primi veniturile de completare pentru perioada stabilită conform legislaţiei în vigoare la data naşterii dreptului”, se mai arată în proiect.
Bani de la buget
În cazul în care companiile în cauză nu vor avea fonduri pentru plata salariilor compensatorii, acestea vor fi achitate din fondurile Ministerului Energiei sau din fondurile alocate pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
Salariile compensatorii sunt obligatorii având în vedere că zonele respective sunt monoindustriale, iar personalul va avea nevoie de ajutor pentru reconversia profesională și pentru susținerea familiilor. Ministrul Virgil Popescu a declarat la Digi 24 că ar fi bine ca angajații acestor companii ar trebui să se gândească deja la o reconversie profesională, chiar dacă perioada de disponibilizări se întinde până în 2023.
Numărul total al celor patru companii menționate este de circa 18.000, și aproape jumătate dintre aceștia vor fi disonibilizați.