Mai mult de un copil din patru suferă de ”sărăcie alimentară severă” , anunță UNICEF
În lume, mai mult de un copil din patru, cu vârsta sub cinci ani, suferă de ”sărăcie alimentară severă”, respectiv peste 180 de milioane de copii, avertizează UNICEF.
Este un număr ”șocant” de copii care ”supraviețuiesc cu o alimentație foarte săracă”, a declarat Harriet Torlesse, unul din autorii raportului UNICEF pentru AFP.
Potrivit recomandărilor Fondului Națiunilor Unite UNICEF, copiii de vârstă mică ar trebui să mănânce zilnic alimente din cel puțin cinci grupe , printre care: lapte maternal, cereale, fructe și legume bogate în vitamina A, carne sau pește, ouă, lactate, leguminoase și alte fructe și legume.
În prezent, 440 de milioane de copii cu vârste sub cinci ani (respectiv 66%), care trăiesc într-o sută de țări cu venituri mici și medii, nu au acces la aceste alimente zilnic și sunt în situația de ”sărăcie alimentară”. Dintre aceștia, circa 181 de milioane de copii (27%) consumă cel mult alimente din cele două grupe: de exemplu, orez cu puțin lapte.
Șefa UNICEF, Catherine Russell , subliniază, într-un comunicat, că 50% dintre acești copii suferă de forme grave de malnutriție: cum ar fi emacierea , pierderea extremă în greutate, care poate duce la deces.
Și chiar dacă acești copii supraviețuiesc și cresc, se descurcă mai greu la școală și, ca adulți, au mai multe dificultăți în a-și câștiga existența. Ceea ce menține un ciclu de sărăcie din generație în generație, explică Harriet Torlesse.
„Creierul, inima, sistemul imunitar, importante pentru dezvoltare, pentru protecția împotriva bolilor, toate depind de vitamine, minerale, proteine”, insistă acest expert în nutriție.
Raportul pune un accent deosebit pe situația din Gaza, unde ofensiva israeliană, provocată de atacul fără precedent al Hamas din 7 octombrie, a făcut ca „sistemele alimentare și de sănătate să se prăbușească”.
”Progrese lente”
Raportul UNICEF, remarcă, la nivel global, doar „progrese lente” de-a lungul a zece ani în lupta împotriva sărăciei alimentare, solicitând instituirea unor mecanisme de protecție socială și ajutor umanitar pentru cei mai vulnerabili.
De asemenea, raportul UNICEF face apel la transformarea sistemului agroalimentar, punând în discuție băuturile foarte dulci și preparatele industriale ultraprocesate, care devin ceva normal pentru hrănirea copiilor.
Aceste produse sunt adesea „ieftine, dar și foarte bogate în calorii, foarte sărate și grase. Ele acoperă foamea, dar nu oferă vitaminele și mineralele de care au nevoie copiii”, subliniază Harriet Torlesse.
Astfel, copiii dobândesc foarte devreme o dependență de aceste preparate, ceea ce explică extinderea obezității.