Mai multe cartiere, inclusiv rezidențiale, din Capitală se deplasează. Cum e posibil
Mai multe cartiere din Capitală se deplasează anual chiar și cu câțiva zeci de milimetri, din cauza mișcări semnificative de tasare și ridicare, potrivit unei analize.
Expuse ar fi zonele din apropierea lacurilor, a râului Dâmbovița, dar și cartiere rezidențiale nou construite, arată o analiză în profunzime din satelit, realizată de Sixense România.
Valorile maxime înregistrate în București în perioada analizată ating până la -55 milimetri în ceea ce privește tasarea (-39 milimetri în zona Râului Dâmbovița, de exemplu), respectiv 45 milimetri în ceea ce privește ridicarea masivului de teren.
Mișcări semnificative și pe străzi
Potrivit studiului zonele vizate de deplasările pe orizpntală sunt: zona Calea Giulești, zona Republica – Titan Sud, zonele din jurul lacurilor Colentina, Fundeni, Lacul Morii și zone importante din apropierea Râului Dâmbovița (Splaiul Unirii, Splaiul Independenței).
Mișcări semnificative au fost detectate și pe anumite străzi din cartiere precum Eroilor, Lujerului, Pipera – Barbu Văcărescu, Dristor, Mărășești, Berceni, fiind afectate și o serie de proiecte de infrastructură cum ar fi stadioane, poduri, guri de metrou sau școli aflate în zonele menționate.
Cu ajutorul satelitului Sentinel-1
Studiul realizat de Sixense România este cea mai complexă analiză posibilă pe patrimoniul deja existent, realizat în baza singurei tehnologii care poate accesa retroactiv informații despre mișcările pământului și ale patrimoniului existent, prin suprapunerea imaginilor din satelit.
Studiul a fost realizat pe întreaga suprafață a Bucureștiului – 436,8 kilometri pătrați –, prin măsurarea a peste 1.292.000 de puncte și captarea a 118 imagini (cu ajutorul satelitului Sentinel-1) în perioada 18 ianuarie 2017 – 04 decembrie 2020.