Mai mulți bani pentru producătorii de legume cultivate în sere și solarii. Cât primesc în plus
Ajutorul de minimis acordat, în acest an, pentru producția de legume în spații protejate se majorează cu 210 euro, până la 2.210 euro/1.000 metri pătrați, a anunțat ministrul Agriculturii Adrian Oros. O veste bună pentru legumicultori, care nu s-au înghesuit, însă, să se înscrie în acest program, amânat din primăvară pentru toamnă.
Situația este asemănătoare și la programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice, fiind depuse cereri doar pentru jumătate din fondurile alocate. În aceste condiții, banii au fost redistribuiți pentru legumele cultivate în sere și solarii, fiind majorată suma pentru fiecare beneficiar, chiar dacă inițial oficialii din minister spuneau că nu este posibil așa ceva.
„Avem câteva modificări, deoarece cei 14.271 beneficiari care s-au înscris până acum pentru plafonul de 150 milioane lei nu vor absorbi toată suma și a rămas o diferență. De asemenea, la programul dedicat cultivatorilor de plante aromatice s-au consumat doar două milioane lei din cele șase milioane lei alocate, fonduri pe care o să le dirijăm către programul de legume în spații protejate. Astfel, cuantumul de 2.000 euro/1.000 mp se va majora la 2.210 euro”, a declarat, marți, ministrul Agriculturii Adrian Oros într-o conferință de presă.
De la tomate, la vinete și varză
Programul Tomata, lansat de către fostul ministru al Agriculturii Petre Daea, a fost extins, în acest an, la solicitarea producătorilor cu încă patru legume – castraveți, vinete, ardei, varză. Din păcate, a fost ratat primul ciclu de producție din cauza întârzierilor în ceea ce privește aprobarea actului normativ respectiv, aplicarea fiind amânată pentru toamnă.
Lansat în 2017, programul nu și-a atins scopul, acela de a micșora importurile, acestea continuând să crească de la an la alt. Partea bună este însă că s-au mărit suprafețele de sere și solarii, chiar dacă cifrele sunt mai degrabă modeste. În prezent, România are o suprafață de 4.469 hectare de sere și solarii, din care serele reprezintă doar 207 ha.
Specialiștii spun că ar fi nevoie de circa 2.000 de hectare de sere și solare noi pe an pe un termen mediu de timp, pentru ca lucrurile să intre cât de cât pe făgașul normal.
Importurile de tomate s-au ridicat, în 2020, la 90.737 tone (99,9 mil. euro), raportat la 81.314 tone (94 mil. euro), în 2019, în timp ce producția internă a fost de peste 700.000 tone, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).
Ce ajutoare primesc producătorii, în 2021
2021 este cel mai prost an pentru producătorii de legume din România din ultimele trei decenii, după cum au declarat reprezentanții asociațiilor din domeniu, din cauza prețurilor mici. Cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat la castraveți și cartofi cu prețuri care au coborât până la 20-40 bani/kg.
Federatiile din agricultură au cerut recent un ajutor de stat – respins, însă, de guvernanți – pentru legumicultorii mici si medii, precum si pentru organizatiile de producători, în contextul preturilor foarte scăzute de achiziție la legumele de sezon, dar și a creșterii prețurilor la inputuri cu până la 200%. Nu mai vorbim de pierderile suferite, în 2020, din cauza inchiderii piețelor agroalimentare și a măsurilor dispuse în sectorul HoReCa.
Pe lângă ajutorul de minimis de 2.210 euro, producătorii de legume mai primesc, în acest an, un ajutor cuplat de 2.013 euro/ha pentru tomatele cultivate în câmp, 3.391 euro/ha pentru castraveții în câmp și 4844 euro/ha pentru legumele în spații protejate.
De asemenea, fermierii vor avea la dispoziție în perioada de tranziție fonduri europene de circa 150 milioane euro pentru construcția de sere și solarii, dar și pentru investiii în depozitare și procesare.