Mai mulți edili susțin reintroducerea cotei de vânătoare la urs în toate asociațiile de vânătoare din țară

Publicat: 15 iul. 2024, 09:08, de Vlad Stefan Orjan, în Mediu , ? cititori
Exclusiv
Mai mulți edili susțin reintroducerea cotei de vânătoare la urs în toate asociațiile de vânătoare din țară

În contextul unei tragedii recente, în care o tânără de 19 ani a fost ucisă de un urs pe traseul turistic Jepii Mici din Bucegi, primarii din întreaga țară, inclusiv Claudiu Voicu din Siriu, susțin reintroducerea cotei de vânătoare pentru urși în toate asociațiile de vânătoare. Deși Ministerul Mediului a emis un ordin pentru îndepărtarea a 481 de urși, măsurile sunt considerate insuficiente și tardive, iar activiștii de mediu acuză autoritățile de încălcarea legislației europene și ineficiență în gestionarea crizei.

Primarii din întreaga țară încep să susțină și să-și asume reintroducerea cotei de vânătoare pentru urși în toate asociațiile de vânătoare. Printre aceștia se numără și primarul PSD – Claudiu Voicu din Siriu, o localitate din munții Buzăului, cunoscută pentru numeroasele cazuri de braconaj din ultimii ani, dar și pentru atacurile de urși sau lupi asupra gospodăriilor.

Măsuri întârziate și ineficiente

Ministerul Mediului a adoptat recent un ordin care permite îndepărtarea preventivă și intervenția asupra unui număr de 481 de urși. Cu toate acestea, măsurile sunt considerate insuficiente și tardive. Ordinul a fost semnat de fostul ministru al Mediului, Tanczos Barna, în ultima zi de mandat, ceea ce a ridicat suspiciuni privind eficiența și sinceritatea demersurilor autorităților. Activiștii de mediu au sesizat Parlamentul European, acuzând încălcarea legislației europene și sugerând o înțelegere tacită între minister și asociațiile de vânătoare.

Soluții și recomandări

În fața acestei crize, devine evidentă necesitatea unor măsuri integrate și bine coordonate. Relocarea urșilor în păduri depopulate sau exportul acestora în alte țări sunt soluții viabile, dar necesită planificare și resurse considerabile. Implementarea unor reglementări stricte pentru protecția populației și asigurarea hranei urșilor în habitatul lor natural sunt pași esențiali pentru prevenirea altor tragedii.

Problema urșilor în România este complexă, implicând aspecte de mediu, siguranță publică și politici guvernamentale. În lipsa unor soluții eficiente și rapide, riscul agravării situației este mare. Este esențial ca autoritățile să trateze această problemă cu seriozitate și să acționeze prompt pentru a proteja atât oamenii, cât și urșii, asigurând astfel un echilibru între conservarea faunei și siguranța cetățenilor.

Reintroducerea cotei de vânătoare pentru urși, susținută de edili, vine într-un moment critic pentru siguranța publică. Cu toate acestea, este necesară o abordare strategică și bine fundamentată pentru a rezolva problema în mod eficient și durabil. Activiștii de mediu, autoritățile și comunitățile locale trebuie să colaboreze pentru a găsi cele mai bune soluții care să protejeze atât oamenii, cât și fauna sălbatică din România.

Camera Deputaților: Sesiune extraordinară pentru legea vânătorii

Camera Deputaților: Sesiune extraordinară pentru legea vânătorii

Azi,  de la ora 15,00 este convocată în sesiune extrordinară Camera Deputaţilor în ședința plenului, pentru adoptarea legii vânătorii.

Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a decis convocarea forului legislativ în sesiune extraordinară, pentru ziua de luni, 15 iulie, de la ora 15,00, şedinţa plenului fiind urmată de vot final, în format hibrid.

Legea vânătorii

Pe ordinea de zi se află proiectul de lege pentru completarea art. 1 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 81/2021 privind aprobarea metodelor de intervenţie imediată pentru prevenirea şi combaterea atacurilor exemplarelor de urs brun asupra persoanelor şi bunurilor acestora, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative – proiect adoptat de Senat la data de 6 noiembrie 2023 (PLX 719/2023).

Intervenţiile legislative  de la primul punct pe ordinea de zi vizează prevenirea atacurilor asupra populaţiei umane şi a pagubelor cauzate de atacurile de urs, prin aprobarea recoltării pentru anii 2024 şi 2025 a unui număr de 426 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de prevenţie la nivel naţional, şi a unui număr de 55 exemplare de urs brun, care reprezintă nivelul de intervenţie la nivel naţional.

Vot final pe legea vânătorii și vacantarea locului de deputat

De asemenea, pe ordinea de zi a aceastei sesiuni extrordinare se mai află  vacantarea unui loc de deputat, ca urmare a demisiei deputatului USR Dan Barna, după ce acesta a devenit europarlamentar, și un proiect de hotărâre privind validarea unui mandat de deputat, ambele sub rezerva depunerii raportului.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat că parlamentarii PSD vor solicita o sesiune extraordinară a Parlamentului pentru dezbaterea şi adoptarea unei iniţiative legislative prin care sunt vizate noi măsuri de gestionare a populaţiei de urşi.

„Suntem în faţa unei tragedii cumplite, o tragedie cumplită care putea fi evitată, iar tragedii similare au mai avut loc în trecut. Şi, pur şi simplu, ne întrebăm câte persoane trebuie să mai moară, câte persoane trebuie să mai fie mutilate, câte persoane trebuie să ajungă la spital în urma atacurilor urşilor şi cât timp trebuie să mai treacă ca viaţa oamenilor să devină mai importantă pentru tot Parlamentul României decât viaţa unui exemplar de urs brun. UDMR are un proiect de lege care a trecut de Senat anul trecut, în noiembrie, un proiect de lege care reintroduce vânătoarea şi care de opt luni de zile zace în sertarele Camerei Deputaţilor”, a afirmat Tanczos Barna, Fostul ministru al Mediului Tanczos Barna.