Mai puțin de un sfert din terenurile agricole lucrate de fermieri sunt în proprietate

Publicat: 06 iul. 2023, 07:11, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Mai puțin de un sfert din terenurile agricole lucrate de fermieri sunt în proprietate
Vânzări frauduloase de terenuri

Mai puțin de un sfert din terenurile lucrate de fermieri în România sunt în proprietate, restul fiind administrate în arendă, susțin reprezentanții Forumului Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România (Forumul APPR).

Tocmai de aceea este foarte importantă Legea arendei adoptată recent de Parlament, în condițiile în care aceasta prevede obligativitatea încheierii unui contract pe minimum șapte ani, mai arată membrii Forumului APPR.

„Dacă avem destul constrângeri privind climatul și modul în care se face agricultură oriunde în lumea aceasta, măcar ceea ce putem să prevedem și anume faptul că putem să ne lucrăm acea parcelă de teren pentru un termen minim, credem că este un lucru fără de care nu ne vom putea continua activitatea în viitor. Este extrem de important, aș spune vital pentru agricultura românească. Trebuie să avem în vedere că în România, astăzi, circa 20% din terenurile pe care un fermier le lucrează sunt în proprietate, restul este arendat. Aceasta înseamnă că oricând lucrurile se pot schimba, înseamnă că nu există o predictibilitate în relația cu partenerii, băncile, fondurile europene”, spune Alina Crețu, director executv Forumul APPR.

România este țara care deține cele mai multe ferme în UE – din cele 9,1 milioane de exploatații agricole care existau, în 2020, în statele membre, aproape o treime (31,8%) se aflau în România. Dimensiunea medie a fermei era de 4,42 ha, față de 17,4 ha, la nivel european, potrivit datelor Eurostat.

În 2020, România deținea 8,1% (12,8 milioane hectare) din suprafața agricolă a UE.