Mai sunt sau nu mai sunt valabile bancnotele de 200 și de 500 de euro?
Bancnotele de 200 de și 500 de euro circulă încă pe piață însă cine le deține are mari dureri de cap pentru că nu are unde să le folosească.
Băncile centrale din zona euro nu mai eliberează bancnote de 500 de euro însă pe piața aceste încă circulă, în baza stocului existent, și în mod normal se pot face cumpărături cu ele. Un articol publicat de AFP în momentul când s-a anunțat că se sistează eliberarea de astfel de bancnote, susține că toți cei care dețin moneda nu trebuie să se panicheze, deoarece bancnotele vor continua să fie mijloc legal de plată. Aceasta înseamnă că acestea pot fi utilizate în continuare pentru a plăti bunuri și servicii și că își vor păstra valoarea, putând fi utilizate și pentru deschiderea de depozite bancare, de asemenea, consumatorii putând continua să își schimbe în orice moment bancnotele de 500 de euro cu bancnote cu alte valori. Articolul mai arătă că băncile, birourile de schimb și alți agenți comerciali vor continua să vehiculeze bancnotele existente, neexistând nici o baza legală să le refuze la plată.
Doar că socoteala de acasă nu se potrivește cu cea de la târg. Pe adresa redacției noastre au venit plângeri de la cititori care nu au putut plăti cu bancnotele de 500 de euro la magazinele duty-free de la aeroport. Totodată, nu toate casele de schimb valutar nu mai cumpără astfel de bancnote.
Andrei Bucur povestește pe blogul său că sora sa s-a dus la BRD cu bancnote de 500 de euro și a fost refuzată. ”Mie mi se pare un abuz treaba asta pentru că nu există nimic în sensul ăsta. La ING bancomantul cică nu le primește pentru a alimenta contul. Cred că de la abuzurile astea pornite de bănci s-au panicat și casele de schimb valutar. Cică deja au început să pună afișe că nu le mai primesc, acum o săptămână nu erau”, a scris Bucur.
PUTEREA a cerut răspunsuri de la BNR și ANPC
PUTEREA a făcut la BNR o adresă, în baza legii 544 privind liberul acces la informaţiile de interes public, ca să ne spună care este baza/temeiul legal pentru care magazinele duty-free, casele de schimb valutar, băncile nu mai primesc bancnote de 200 și de 500 euro? De asemenea, am rugat Banca Centrală a României dacă a primit vreo circulară de la Banca Centrală Europeană cu privire la ieșirea din circulație a bancnotelor de 200 și 500 de euro. De asemenea, redacția noastră a întrebat Autoritatea Națională de Protecție a Consumatorilor câte plângeri a primit de la cetățeni cărora li s-a refuzat plata cu bancnota de 500 de euro. După primirea acestor răspunsuri, vom reveni cu o completare la acest articol.
Ce a decis BCE până acum
Banca Centrală Europeană (BCE) și băncile centrale naționale din zona euro sunt responsabile de emiterea bancnotelor euro. Bancnota de 200 de euro rămâne în producție și în circulație și are un caracter legal în zona euro. Banca Centrală Europeană a decis în 2016 să întrerupă producția și emiterea bancnotelor de 500 de euro, însă bancnota de 500 de euro rămâne în legalitate și poate fi utilizată ca mijloc de plată în zona euro. Toate bancnotele euro pot fi schimbate în orice moment, la orice bancă centrală națională din zona euro, a declarat un purtător de cuvânt al BCE.
Bancnota de 500 de euro este una dintre cele mai valoroase bancnote aflate în circulație la nivel mondial, împreună cu bancnota de 1.000 de franci elvețieni, evaluată la aproximativ 888 de euro. Bancnota de 500 de euro a reprezentat doar un pic peste două procente din cele 521 de milioane de bancnote din regiunea euro aflate în circulație la sfârșitul lunii noiembrie și aproximativ 20% din valoarea bancnotelor din blocul monetar euro, nefiind totuși o bancnota vehiculata cotidian in tranzacțiile comerciale! Încetarea tipăririi bancnotei va fi secondata de un proces firesc de retragere treptata a acesteia de pe piață de către sistemul bancar, dublată de uzura ei fizică până la dispariția completă!