Maia Sandu a declarat că livrările de gaze către Transnistria cu asistența Federației Ruse sunt ilegale
Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și-a exprimat regretul că Tiraspolul refuză să accepte ajutor umanitar de la Chișinău pe fondul crizei și a acuzat Federația Rusă că „manipulează situația”.
Furnizarea de gaze achiziționate de pe piața europeană cu asistența Rusiei, către Transnistria este imposibilă, deoarece încalcă sancțiunile impuse de Occident, a afirmat președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, comentând situația din republica nerecunoscută, care se confruntă cu o criză energetică după Anul Nou din cauza deciziei conducerii ucrainene de a opri tranzitul gazelor rusești.
„Strategia de aprovizionare cu gaze prin intermediari este ilegală din punctul de vedere al legislației moldovenești. Încalcă și sancțiunile internaționale. Gazprom care este acționarul majoritar al Moldovagaz, ar putea organiza aprovizionarea legală prin intermediul acestei companii, ceea ce ridică îndoieli cu privire la intențiile și responsabilitatea ei”, a spus Sandu într-un interviu cu jurnalistul Nathan Garstea. Ea și-a exprimat regretul că Tiraspolul refuză să accepte ajutor umanitar de la Chișinău pe fondul crizei energetice și a acuzat Federația Rusă că „manipulează situația din Transnistria”.
Gazprom a încetat să furnizeze gaze Moldovei de la începutul lunii ianuarie, după interzicerea tranzitului acesteia pe teritoriul Ucrainei și refuzul Chișinăului de a stinge problema datoriei pentru combustibilul consumat, pe care partea rusă o estimează la 709 milioane de dolari în această situație Centrala Raională de Stat a furnizat energie electrică pe teritoriul Moldovei, iar Transnistria nerecunoscută a fost trecută la cărbune și deservește doar consumatorii de pe malul stâng al Nistrului, iar Moldova achiziționează energie electrică mai scumpă, din Romania.
Krasnoselsky i-a cerut Maiei Sandu să nu se amestece
Transnistria, spre deosebire de Moldova, nu are surse alternative de gaz. Pentru a economisi bani, încălzirea centrală a fost oprită, alimentarea cu apă caldă a clădirilor rezidențiale a fost oprită, întreprinderile industriale au fost oprite și au început întreruperile de curent. Rezervele de cărbune de la Uzina Raionului de Stat al Moldovei vor dura până la sfârșitul lunii ianuarie sau jumătatea lunii februarie.
Anterior, președintele Transnistriei, Vadim Krasnoselsky, i-a cerut lui Sandu să-și îndeplinească promisiunea de a nu interveni în aprovizionarea cu gaze către republica nerecunoscută, lucru asupra căruia a fost încheiat un acord în timpul vizitei sale la Moscova.
La rândul său, premierul moldovean Dorin Recean a spus că autoritățile efectuează o anchetă privind contractul de furnizare a combustibilului albastru de pe piețele europene către republica nerecunoscută, care a fost încheiat de întreprinderea moldovenească Natural Gaz DC și Transnistrea Tiraspoltransgaz. El a numit acest contract o „operațiune specială a Rusiei”, care ar vrea să facă din Chișinăul vinovat de criza umanitară din Transnistria.