Maia Sandu avertizează: Kremlinul pregătește noi tentative de influențare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova

Publicat: 01 apr. 2025, 20:29, de Nitulescu Gabriel, în POLITICĂ , ? cititori
Maia Sandu avertizează: Kremlinul pregătește noi tentative de influențare a alegerilor parlamentare din Republica Moldova
Maia Sandu, la învestirea în funcția de președinte 24.12. 2024 / Foto tv8.md

Alegeri sub presiune externă în Republica Moldova: riscuri de corupere a alegătorilor și destabilizare prin proteste și atacuri cibernetice.

Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, avertizează asupra unor tentative de imixtiune externă masivă, în special din partea Federației Ruse, în contextul alegerilor parlamentare ce urmează să aibă loc în toamna acestui an. Într-o declarație făcută la Radio Moldova, șefa statului a atras atenția asupra riscurilor crescute de corupere a alegătorilor, finanțare ilegală a partidelor, organizare de proteste plătite și atacuri cibernetice menite să submineze procesul democratic.

„Cine vinde votul vinde țara”

Maia Sandu a transmis un mesaj ferm cetățeni „Oamenii care vor vinde votul vând țara”. Șefa statului a subliniat că votul este un drept, dar și o responsabilitate, iar cei care încearcă să-l tranzacționeze vor fi sancționați de lege. În acest sens, instituțiile statului sunt deja mobilizate pentru a detecta și a sancționa tentativele de fraudă, arată Agerpres.

Ea a precizat că, în cadrul Consiliului Suprem de Securitate, au fost discutate în repetate rânduri măsuri de prevenire a interferențelor externe, iar autoritățile sunt implicate activ în lupta împotriva corupției politice .

Metode sofisticate de influențare: de la criptomonede la rețele de mituire

Deși legislația interzice utilizarea fondurilor din străinătate în campaniile electorale, autoritățile moldovene au identificat fluxuri ilegale de bani veniți din Federația Rusă începând cu toamna anului 2022.

În alegerile prezidențiale și referendumul pro-european din 2024, autoritățile au documentat implicații externe care au vizat peste 300.000 de alegători, prin mijloace de corupere, dezinformare și manipulare. Unele dintre acțiuni au fost atribuite rețelelor controlate de oligarhul fugar Ilan Șor, aflat sub sancțiuni internaționale.

Biserica, între credință și politică: apel la neutralitate

Întrebată despre posibila implicare a preoților în campania electorală, Maia Sandu a precizat că aceștia trebuie să respecte neutralitatea politică și să nu devină „unelte ale influențelor străine”. Ea a avertizat că implicarea clerului în scopuri politice contravine legii și va fi sancționată.

„Preoții trebuie să conștientizeze că slujesc în această țară și ar trebui să respecte și țara, și legile ei”, a declarat președinta, reafirmând principiul separării dintre stat și biserică.

Kremlinul, acuzat de „război hibrid” împotriva Moldovei

Sandu a explicat că metodele de influență devin tot mai diverse și sofisticate, făcând parte dintr-un război hibrid dus de Moscova împotriva Republicii Moldova. Aceasta presupune un mix de acțiuni: manipulare informațională, sabotaj economic, susținerea unor actori politici locali, dar și campanii de destabilizare în teritoriu.

Cu toate acestea, șefa statului și-a exprimat încrederea că autoritățile moldovene vor reuși și de această dată să limiteze efectele acestor intervenții, așa cum sa întâmplat și la alegerile anterioare, în ciuda presiunilor intense.