Maia Sandu decontează o serie de greșeli ale guvernării PAS. Ce spun analiștii politici

Publicat: 21 oct. 2024, 15:15, de Atir Nora, în POLITICĂ , ? cititori
Maia Sandu decontează o serie de greșeli ale guvernării PAS. Ce spun analiștii politici

Analistul de politică externă, Mihai Isac, a explicat pentru Puterea că în Republica Moldova, până la alegerile prezidențiale din turul doi, atacurile împotriva Maiei Sandu se vor intensifica. Tot Isac punctează că un sfert dintre românii rezidenți în alte state care reprezintă diaspora moldovenească, au votat împotriva integrării în UE, ceea ce a reprezentat o surpriză pentru toată lumea. Analistul explică și de ce a avut loc acest fenomen.

“Este clar că mașina de propagandă rusă va continua să funcționeze la turație maximă și vom asista în următoarele 2 săptămâni la o intensificare a atacurilor împotriva Maiei Sandu și a ideii de integrare europeană. După cum spuneam, Maia Sandu, decontează o serie de greșeli ale guvernării PAS, dar în același timp o să vedem, cred, o mobilizare a diasporei în sprijinul Maiei Sandu, având în vedere că diaspora este un actor electoral important în Republica Moldova”, spune Mihai Isac.

Un sfert din diaspora europeană a Republicii Moldova a votat împotriva integrării europene

“Prezența la vot a diasporei din Republica Moldova a salvat, la limită, referendumul constituțional. Vedem capacitatea Federației Ruse de a mobiliza un număr mare de votanți cumpărați care, practic, au reușit să anuleze votul dat în diaspora. În general, diaspora Republicii Moldova este pro-europeană, dar în acest exercițiu electoral am văzut că un sfert dintre ei a votat împotriva integrării europene”, a adăugat analistul politic.

Uniunea Europeană a declarat luni că votul la referendumul din Moldova privind aderarea la blocul comunitar și alegerile prezidențiale au fost marcate de „interferența și intimidarea fără precedent” din partea Rusiei, transmite agenția AFP.

Am observat că acest vot a avut loc în condițiile unei interferențe și intimidări fără precedent din partea Rusiei și a proxy-urilor sale, cu scopul de a destabiliza procesele democratice din Republica Moldova”, a declarat purtătorul de cuvânt al UE, Peter Stano.

După 99,46% din voturi numărate, procentul celor care au spus DA la propunerea de modificare a Constituției a ajuns la 50,41% (747.347 voturi), în timp ce NU au votat 735.104 persoane – 49,59%.

Pentru prezidențiale, până la aceast moment, s-au numărat 99,37% din voturi, iar Maia Sandu are un procent de 42,30%. Este urmată de Alexandr Stoianoglo (26,07%) și Renato Usatîi (13,80%).