Sondaje: Bătălia la alegerile prezidențiale din Republica Moldova se dă din nou între Maia Sandu și Igor Dodon
Republica Moldova își alege președintele. La 1 noiembrie, cetățenii statului vecin sunt chemați la urne, pentru a-și alege președintele pentru următorii patru ani. În cursa pentru fotoliul de președinte sunt înscriși opt candidați, dar cele mai mari șane de câștig le au Maia Sandu și Igor Dodon, actualul președinte.
Doar cinci procente îi despart pe cei doi, conform ultimului sondaj, niciunul nu are șanse să câștige primul tur, așa că disputa se va tranșa abia peste alte două săptămâni.
Conform unui sondaj realizat de compania Date Inteligente, citat de Radio Europa Liberă Moldova, ar fi vorba de o diferență de cinci procente între actualul președinte, Igor Dodon, și fostul premier Maia Sandu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Restul contracandidaților se află la o distanță considerabilă.
Cei doi sunt identificați drept favoriți și de Barometrul Opiniei Publice, sondaj bianual ce apare în ultimii 22 de ani grație unui program al Institutului de Politici Publice de la Chișinău.
Igor Dodon, președintele în funcție, vrea un nou mandat
Actualul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon (45 ani), candidează pentru un nou mandat de șef al statului ca independent, dar susținut de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova.
A absolvit Facultatea de Economie din cadrul Universității Agrare de Stat din Moldova (1997, iar un an mai târziu Facultatea de Management din cadrul Academiei de Studii Economice din Moldova.
De asemenea, a absolvit și Facultatea de Drept în economie din cadrul Institutului Internațional de Management. A obținut titlul științific de Doctor în științe economice la Academia de Studii Economice din Moldova, Catedra Bănci și Burse de Valori.
A ocupat funcția de lector asistent la Academia de Studii Economice din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), lector superior la Universitatea Liberă Internațională din Moldova (Catedra de Bănci și Burse de Valori), Institutul Internațional de Management (Catedra de Finanțe) și Universitatea de Stat din Moldova. Igor Dodon este și membru al Comisiilor la examenul de licență în cadrul ULIM și IMI.
A ocupat funcția de prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova din 2008 până în 2009 și ministru al economiei și comerțului din 2006 până în 2009.
În anul 2009 a devenit deputat în Parlamentul Republicii Moldova, inițial ales pe listele PCRM. Un an mai târziu a părăsit fracțiunea PCRM din parlament.
La 18 decembrie 2011, la cel de-al 10-lea Congres al PSRM, Igor Dodon a fost ales președintele partidului.
Igor Dodon nu ascunde apartenența sa politică pro-rusă, denigrând etnicii moldoveni sau români care locuiesc în Republica Moldova pentru atitudini „unioniste”.
De asemenea a afirmat în repetate rânduri că Republica Moldova ar trebuie să adere la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan în detrimentul Uniunii Europene.
În urmă cu opt ani, Dodon a invitat partidele să inițieze un referendum de schimbare a drapelului național al Republicii Moldova (tricolorul), cu un steag bicolor roșu-albastru.
Maia Sandu speră că a doua oară va fi cu noroc
Maia Sandu încearcă pentru a doua oară să câștige alegerile prezidențiale din Republica Moldova. Este candidatul susținut de către pro-europeni și principalul contra-candidat al lui Igor Dodon.
De profesie economistă, Maia Sandu a fost ministru al educației al statului vecin în 2012-2015 și prim-ministru în iunie-noiembrie 2019.
Între anii 1989 și 1994 ea a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), Facultatea Management. În perioada 1995-1998 a studiat relații internaționale la Academia de Administrare Publică de pe lângă Președintele Republicii Moldova. În perioada 2009−2010 a studiat la Harvard Kennedy School of Government (SUA), unde a obținut titlul de Master în administrație publică. Între 2010 și 2012, Maia Sandu a activat în calitate de consilier al Directorului Executiv la Banca Mondială, în Washington DC, SUA. Din 24 iulie 2012 până 30 iulie 2015 a fost ministru al educației în Republica Moldova.
A participat la alegerile prezidențiale din 2016, dar a pierdut în fața lui Igor Dodon.
La data de 8 iunie 2019 a fost desemnată și aleasă în funcția de Prim-ministru al Republicii Moldova, dar Curtea Constituțională a Republicii Moldova a declarat neconstituțională desemnarea Maiei Sandu.
Ulterior, Curtea Constituțională a revenit asupra deciziei
Pe 12 noiembrie 2019, guvernul condus de Maia Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură, înaintată de PSRM.