Maladia Alzheimer: Transfuziile de sânge ar putea încetini evoluția bolii
Un grup de cercetători americani susțin că prin transfuzii de sânge s-ar putea încetini evoluția maladiei Alzheimer, afecțiune care nu beneficiază de un tratament specific, transmite Futura Sante.
Maladia Alzheimer, principala formă de demență la nivel global, este o boală neurodegenerativă pentru care nu există un mijloc de vindecare. Maladia Alzheimer este provocată de acumularea de agregate de proteine anormale în creier. Boala evoluează lent – în ani – și se finalizează prin decesul persoanei afectate.
Mai precis sunt proteine Tau și peptide amiloide beta care sunt responsabile: beta-amiloidele se acumulează și formează plăci amiliode în exteriorul neuronilor, blocând astfel comunicarea între neuroni. La rândul lor, proteinele Tau sunt deformate și prezente în cantități mari la nivelul neuronilor distruși.
Maladia Alzheimer este diagnosticată mai ales la persoane cu vârste peste 65 de ani. Din păcate, frecvent, boala este detectată prea târziu. Când apar primele simptome cum sunt pierderea memoriei, tulburări de vorbire, dezorientare în spațiu etc., creierul deja este afectat.
În prezent, nu există un tratament specific care să stopeze sau să încetinească evoluția bolii. Totuși, cercetătorii au studiat un mijloc de prevenire a agregării proteinelor beta-amiloide și a depozitării acestora la nivelul creierului. Este subiectul unui studiu publicat în revista Nature – Molecular Psychiatry, care propune ca soluție de încetinire a evoluției bolii transfuziile de sânge.
În prezent, tratamentele testate nu funcționează, în principal – așa cum spun cercetătorii – pentru că moleculele terapeutice sunt stopate de bariera hematoencefalică, care izolează creierul de circulația sanguină și servește drept filtru. Astfel, decât să elimine plăcile amiloide prezente deja în creier, cercetătorii s-au concentrat pe prevenirea agregării peptidelor sub formă de plăci. Soluția cercetătorilor este de aduce sânge nou în șoarecii afectați de boală și a observa dezvoltarea plăcilor amiloide.