Malpraxis la Galați. O pacientă a murit, după ce a fost internată la „Diabet”, deși avea pneumonie
La Spitalul Clinic Județean de Urgență din Galați a fost declanșată o anchetă pentru un caz de malpraxis, după ce rudele unei femei susțin că pacienta a murit din cauză că a fost internată la Secția „Diabet și Nutriție”, deși avea probleme pulmonare.
După ce anul trecut 7 medici de la Spitalul Clinic de Urgență din Galați au fost cercetați de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galați pentru omor din culpă, din cauză că doi pacienți au murit din cauza diagnosticelor greșite, un nou caz de malpraxis afectează încrederea gălățenilor că își pot salva viața dacă se prezintă la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului.
La începutul lunii trecute, mai precis pe 9 august, Călina Toia, în vârstă de 68 de ani, s-a prezentat la „Urgență” acuzând o stare de slăbiciune și insuficiență respiratorie. După mai multe investigații, femeia a fost internată la Secția de „Diabet și Nutriție”.
În zilele care au urmat, fiul Călinei Toia a observat că starea de sănătate a mamei sale se înrăutățește și a luat legătura cu medicul.
„Am tot mers la mama în vizită și văzând că starea se depreciază, am luat legătura cu medicul curant, care a fost vizibil deranjat de faptul că am indicat, prin părerea mea neprofesională, că ar avea o afecţiune pulmonară. Medicul a menţionat că controlat-o la plămâni şi că nu are absolut nimic şi cine mi-a spus mie că ar avea afecţiune la plămâni a greşit”, povestește Laurenţiu Toia, fiul femeii decedate.
Din cauză că starea femeii se agrava de la o zi la alta, familia a făcut o nouă încercare de a clarifica afecțiunile de care suferă Călina Toia și a solicitat să fie consultată și de un alt medic.
După ce a fost consultată de mai mulți medici, s-a luat decizia de a-i fi administrat oxigen, dar, potrivit fiului, instalația de oxigen nu funcționa: „De duminică dimineața, în jurul orei 9.00, până luni seara în jurul orei 22.00, instalația de oxigen a spitalului nu a funcționat. Acest fapt a fost constatat de medicul care a fost în seara respectivă şi a dispus aducerea unei unităţi mobile de oxigen”.
Starea de sănătate a femeii s-a înrăutățit și a fost necesară transferarea la „Terapie Intensivă”, unde a și decedat pe 26 august.
La autopsie a fost confirmată insuficiența respiratorie, adică afecțiunea pentru care femeia se prezentase la „Urgență”
După ce autopsia a confirmat că femeia suferea de o bronhopneumopatie constrictivă cronică acutizată, care a dus la insuficienţă cardio-respiratorie, adică problemele respiratorii pe care femeia le-a invocat atunci când s-a prezentat la „Urgență”, familia Călinei Toia a depus mai multe petiții la Colegiul Medicilor, Direcţia de Sănătate Publică, la Spitalul Clinic Județean de Urgenţă și la Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, acuzând medicii de malpraxis.
„Conform certificatului medico-constatator al decesului, cauza care a dus la insuficienţă cardio-respiratorie a fost o bronhopneumopatie constrictivă cronică acutizată. De aici, noi deducem, aşa cum şi pacienta a reclamat când a ajuns la spital, că avea probleme pulmonare, care, ulterior, din cauza modului deficitar în care a fost îngrijită de către personalul medical, au dus la decesul acesteia”, a precizat Cosmin Lăcătuş, avocatul familiei Toia.
Reprezentanții Spitalului Clinic Județean de Urgență Galați au confirmat că a fost demarată o anchetă.